Свсеки следващ момент от живота ни се дава възможност активно да създадем света, кариерата и личното светоусещане, които желаем - минута по минута, ден по ден. 

Колкото и да е хаотично всичко наоколо, все от някъде трябва да започнем - с малки стъпки. Елейна Джиоландо предлага в материал, публикуван от Business Insider, 12 постижими и изпитано ефективни стъпки, за да го сторим, "да приглушим шумовете в ума" и да се почувстваме по-целенасочени, по-състрадателни, по-близки с другите и по-добри. 

Предложените стъпки са следните: 

Създайте навик да пристигате малко по-рано за събитията, на които ще присъствате. Присъствието в тези 15-20 по-ранни минути от уречения час може да ви бъде изключително полезно, в него може да се случат много и хубави неща, да наберете преднина. Животът може да се движи много по-бавно, ако позволите на времето (чието управление е във вашия контрол) той да го прави. 

Не се опитвайте да се съпротивлявате срещу тълпите и трафика. Просто пуснете другия човек на тротоара или колите пред вас, които толкова бързат, да минат. Животът е бойно поле, само ако вие съдействате той да бъде такъв. Намалете стреса. Мислете за действията да пуснете другите пред вас като за добри дела, които сте направили. Опитвайте да правите това ден след ден. 

Правете други малки добрини, усмихвайте се на непознати в метро и други видове обществен транспорт. Изненадайте майка си с нещо хубаво. Много чуждестранни автори наблягат на правенето на малки добрини за непознати, като фактор за създаването на лично щастие, но е дори по-ценно и важно е да правим такива за най-близките си, които често сме приели за даденост.

Яжте на маса. Не правете нищо друго, докато ядете. Включително, не използвайте телефона. Не яжте на бюрото си. Споделяйте храненето с други хора колкото може по-често. Яжте всеки ден плодове и зеленчуци, намалете захарта, тежкото месо, алкохола, кафето, обработената храна. 

Живейте под възможностите си и спестявайте пари. Най-големите гении на Западната и Източната цивилизация, Аристотел и Буда, са проповядвали този принцип. Той е ключов за щастието. 

Внимаване за мисли и действия на самоотбрана. Мнозина в живота се държат отбранително, което е директен резултат на тяхното Его - в онази част от мозъка, където се съхранява концепцията за това кои сме и която ражда чувства на недостиг и непълнота. Тя е винаги фокусирана върху миналото и бъдещето и непрестанно търси навън нужди, създавайки примамлива идея за бъдеще и недостатъчно настояще. Тя посвещава енергията си на това да доказваме кои сме и да се защитаваме срещу всеки, който застраши тази представа за себе си. Основава се на разделяне от всичко друго и всеки друг от себе си. Създава "планове" за щастието, които идват от пари, слава, успех, вместо от това, което вече сме. Човек може да стане заложник на Егото си, задвижен от страх, вътрешна нужда от борба, вина, обвързване с друг, висока конкуренция, инстинкт да оцелява. Наблюдавайте се за милслене и двйствия, мотивирани от Егото ви, приемете че чувството за силна вътрешна несигурност идва обикновено от него.