Хлапето е палаво - чакайте промяна на времето. 
Тази връзка между поведението на детето и метеорологичната обстановка констатират много майки.
Може ли да помогнем на детето да понася по-лесно промените, обясняват специалисти от Parents.
Почти всички бебета реагират на лошо време, но някои са особено чувствителни към атмосферното налягане и гръмотевичните бури. Те причиняват не само промяна в настроението им, но често и нарушения на съня, подуване на корема, колики в червата.
Лекарите опредерят тези деца като метеочувствителни.
Понякога "зависимостта" от времето се появява през студения сезон, когато навън е киша, вали дъжд, а след това сняг. Тогава някои деца започват да усещат неразположение.

И малки, и големи

Здравото бебе лесно се адаптира към случващото се в околната среда, но това умение се гради с времето.
Новороденото се адаптира към промените в светлината, температурата и влажността много по-бавно. През първите седмици защитните му механизми са слаби, а нервната и съдовата система все още не могат бързо да се възстановят. Поради това, когато времето се промени, някои бебета стават капризни, бързо се уморяват, почти не заспиват и постепенно стават зависими от времето, като старите хора.

Учените са изчислили, че бебетата реагират на промените в природата в 8 от 10 случая - почти толкова често, колкото и възрастните хора.

Какво да правим

Ако родителите забележат, че с промяна на времето бебето се чувства по-зле, е по-добре да се консултират със специалист.
Обикновено при лечението на "зависимостта от времето" лекарите се ръководят от прост принцип: когато видите облаци, вземете със себе си чадър. Например, ако бебето реагира на промените с колики и подуване на корема, педиатърът ще му предпише лекарство, което ще трябва да се приема малко преди времето да се развали, за да се предотврати болката.
Друг вариант е лекарят да даде насоки за масаж, физиотерапия, акупунктура, хомеопатични лекарства, витаминни и минерали.
А понякога се препоръчва специална процедура - метеорологична профилактика. Извършва се в специални барокамери, в които налягането се регулира.
Русите бебета са по-чувствителни към промените във времето от тъмнокосите.
Същото важи за недоносените и близнаците.
Бебетата реагират особено остро на промени в критични моменти от развитието на имунитета: до 6 месеца и от 1 до 2 години.
След заболяване, ваксинации и стрес всички деца стават по-чувствителни и по-трудно понасят промените във времето.

Грижата на мама

За да може бебето да усеща по-малко капризите на природата, родителите трябва да бъдат по-внимателни. За тези деца, които са метеочувствителни, е важно да са на топло (особено за краката им), така че винаги избирайте дрехи, които са подходящи за сезона.
В същото време се опитайте да го извеждате повече навън, когато времето е хубаво, и опитайте постепенно да го закалете. Въздушни бани, обтривания, обливане, душове тренират тялото и му позволяват да се адаптира по-добре към промените във времето.

Новите родители