Промяната след изолация сред българите ще е с посока осъзнаване и пробуждане. Това смята писхотерапевтът Мадлен Алгафари.

Карантина буквално в превод означава „40”

Това е неслучайно число в човешката история. То и ритуализирано - 40 дни след раждане, 40 дни след смърт, 40 дни са ни нужни, за да се получи някаква качествена трансформация в нас. Ако човек е по-осъзнат, карантината би му денсла много повече истини и здраве. Едно такова разтърсване е предпоставка на изведем живота си на по-качествено ниво.“, заяви за Нова тв Алтафари.

Коронавирусът е накарал лавина от хора да потърсят помощта на специалист, за да се погрижат за духовното си здраве. Това, според нея, е признак на емоционално израстване. „Едно нещо трябва да ни бъде отнето, за да разберем колко ни липсва. Забраната на физическия контакт ни е напомнило колко важно е докосването, то е най-естественият антидепресант и успокоително. Никое хапче не действа по-бързо от прегръдката.“, казва Алгафари.

Тя е против драматизирането в тенденциите за психическото здраве след COVID-19

Категорична е, че когато се говори за цунами от тревожност, алкохолизъм и домашно насилие, трябва да се изтъкват и позитивите. „Винаги ще има такива неща при форсмажорни обстоятелства, но като мърдаме езито на една монета, мърдаме и турато. Лошото винаги върви с доброто. Като се разболееш от нещо, това е начин да изградиш антитела и да подсилиш имунитета си. Отиваш на по-смислно и здравословно ниво на живеене след такова раздрусване и отдоу изплува много повече човечност.“, убедена е Алгафари.

Глобално погледнато България е пощадена откъм брой жертви на коронавируса и Алгафари се надява карантината да е забавила ритъма ни на живот по принцип. „Духовното порастване в такава криза е  да си кажа: „Сега нямам работа, нямам какво да ям. Какво правя? Предавам се? Или слагам единия крак пред другия и започвам да ги редувам?“, казва психотерапевтът. И припомня, че

Най-правилното нещо в живота са грешките

И ако го няма трудното, няма да го има удоволствието от постигнатото и смисъла да ни има въобще.

Източник: Новите родители