Всичко, което ни е нужно, е любов, казват мъдрите хора...

Когато обичаме, самочувствието ни се повишава, усещаме прилив на сили, а сърцето - органът, който асоциираме с любовта, получава заряд от здраве.

Как става това?

Времето, прекарано с любимия човек, понижава кръвното налягане

Този факт е потвърден и с изследване, което установило, че когато сте до любимия човек, кръвното ви налягане е по-ниско, отколкото ако сте до непознат. Според учените причината за този ефект е, че когато сте заедно с обекта на вашите чувства, вие по-малко говорите и получавате такава емоционална поддръжка, каквато може да ви даде само човек, който добре ви познава.

Сърцето ви се тренира, когато бие учестено

Когато срещнете човека, когото обичате, мозъкът ви отделя редица хормони, като допамин, адреналин и норепинефрин, които карат сърцето ви да бие по-силно и по-бързо. Тези кратковременни избухвания тренират сърцето, за да може то по-ефективно да изпомпва кръвта. Същото се случва и когато спортувате, но в по-малка степен. Затова не се отказвайте от тренировките дори, когато сте влюбени.

Прегръдките са лечебни

Казват, че по една прегръдка на ден ще ви отдалечи от лекарския кабинет. Когато прегръщате любимия човек, в организма се изработва веществото окситоцин. Това е хормонът на доброто настроение, който може да понижи нивото на стрес, както и кръвното налягане.

Смехът разширява кръвоносните съдове

Когато сте влюбени, през повечето време сте в добро настроение и даже се смеете без причина. Последни изследвания, проведени в Университета в Мериленд, установиха връзка между психическия стрес и свиването на кръвоносните съдове, което ограничава свободното движение на кръвта и води до атеросклероза. Смехът има точно противоположен ефект, като разширява кръвоносните съдове.

Писането на любовни писма сваля холестерола

Едно е да чувстваш любов, друго е да пишеш за нея, но и това е полезно за здравето, както показва направен експеримент. Студенти трябвало в продължение на 20 минути да пишат за любовта си към близък човек. Последващите изследвания показали снижаване на общото ниво на холестерола.

Позитивното отношение снижава риска от сърдечен пристъп

Все повече проучвания потвърждават, че позитивният поглед върху живота защитава от сърдечно-съдови заболявания. Към позитивното отношение учените причислиха чувството на радост, щастие, възхищение, ентусиазъм и удовлетворение, които изпитвате, когато до вас е любимият човек. Изследователите установиха, че при хората с високи показатели на позитивизъм рискът от сърдечно-съдови заболявания е снижен с 22 процента.

Хващането за ръка успокоява нервите

Навикът да се държите за ръка има успокояващо въздействие върху организма. Специалисти са установили, че даже докосването на непознат успокоява, макар и не в такава степен, както съприкосновението с любимия човек. Това не е за пренебрегване, защото повишеното ниво на стрес и тревога е свързано с високо кръвно налягане, което може да предизвика сърдечно-съдови заболявания.

Източник: health.bg