Отношенията между хората са сложни, спор няма! Но често ние самите излишно ги усложняваме. Ето седем съвета как да уталожите напрежението във връзката си…

1. Давайте си почивки

Понякога е добре да си почивате един от друг (важно уточнение: не да си изневерявате!). Вечерите, прекарани поотделно, могат да сътворят чудеса за хармонията във връзката. Който отделя достатъчно време за себе си, е по-уравновесен, защото знае какво иска и всеки път изживява радостното предвкусване от срещата с любимия/любимата.

2. Запазете спокойствие

Който се старае да запазва спокойствие и самообладание по време на спорове и разправии, може да избегне сериозни конфликти. Прекалено често правим от мухата слон, защото единият от партньорите губи търпение и започва да сипе обиди. Според съвместно изследване на Станфордския университет, Университета на Калифорния и Северозападния университет двойки, които успяват по време на кавга да останат разумни и хладнокръвни , имат по-щастлива и стабилна връзка в дългосрочен план. Ако искате да проявявате уважение и търпение в междуличностни конфликти, трябва, разбира се, да бъде удовлетворени и балансирани в личен план: верните приятели, хубавата работа и съзнателното мислене са само няколко от факторите, които имат значение.

3. Научете се да прощавате

Това е всичко друго, но не и лека задача – който обаче се учи цял живот да прощава, прави добро на себе си и на любимите си хора. Ще ви помогне много, ако при конфликти винаги се опитвате да „влезете в обувките“ на другия и си задавате въпроса как бихте постъпили самите вие, ако сте на негово място. При това не бива да забравяте, че грешките и слабостите са присъщи на човека.

4. Забравете разпределението на ролите

„Това е мъжка работа“ или „Това е женска работа“ са идеи, които трябва да си избиете от главата възможно най-бързо. Разбира се, с оглед на възпитанието ни и обществото, в което живеем, всички сме повече или по-малко сексисти (волно или неволно). Въпреки това можем много да си улесним живота, ако се опитваме съзнателно да не делим работата на мъжка и женска и избягваме разпределението на ролите.

5. Каквото на сърцето, такова и на устата

Вместо да увъртате и да очаквате, че партньорът ви ще разбере какво искате да му кажете или намекнете, по-добре говорете открито! За целта трябва да преглътнете егото си, но си заслужава, ако искате да се радвате на трайни отношения, базирани на доверие и честност.

6. Внимавайте с ревността

Разбира се, нормално е от време на време да проявявате ревност. Кой не познава това чувство? Важно е обаче да умеете да го контролирате. И тук разковничето е комуникацията. Затова не изпадайте в нереалистични сценарии, устройвайки сцени на ревност и измъчвайки се с въпроси от рода на „Ами ако?“. Вместо това бъдете откровени с партньора си и обсъдете заедно истинските причини за ревността (обикновено става дума за проблем с доверието и/или горчив опит от миналото).

7. От самото начало бъдете искрени

В началото на връзката всеки се стреми да се покаже във възможно най-добра светлина. Това е напълно нормално, но по-късно може да създаде проблеми. Ако заявите, че не сте ревниви, но след един месец превъртите, защото сте си въобразили, че партньорът ви флиртува, понеже е дал прекалено щедър бакшиш на келнерката, нещата няма да свършат добре. Ако обаче още от самото начало споделите честно страховете и притесненията и разкажете за слабостите си (на части, не е нужно да поднасяте наведнъж цялата порция!), може да разчитате на трайни и стабилни отношения.

Цветелина Велчева