Чували ли сте за ефекта на лотоса?

Това е специфичен процес, при който водата се стича на капки по листата и цветовете на лотоса. По време на този процес, водата увлича и замърсяванията със себе си, като частици прах например. Това е възможно благодарение на микроструктурата на повърхността на цветето – тя е грапава, което не позволява на капките да се задържат. Листата му отблъскват течностите и имат любопитното свойство да се самопочистват.

Грапавата структура на листата е възпроизведена от учените върху изкуствени повърхности, вследствие на което днес имаме плочки и фасадни бои, по които водата не се плъзга.

Техническото и стопанско значение на самопочистващите повърхности непрекъснато се увеличава. Освен плочки и фасадни бои съществуват и самопочистващи се прозорци, както и специално разработени тъкани за облекла, които не задържат замърсявания.

Съществуват два видя лотоси – индийски и американски. Поради способността си да отблъсква мръсотията в много части на Азия го възприемат като символ на чистотата.

Любопитен факт: Костюми за плувци, които са изработени от хидрофобни тъкани, са използвани при състезатели по плуване в международни състезания, но са забранени, защото подобряват значително времената на състезателите.