Равновесието между професионалния и личния живот (work life balance) е понятие, което добива все по-голямо значение през последните 20 години. Който се е отдал на професията си и работи по 40 и повече часа седмично, вероятно знае колко е важно, а понякога и трудно, да разграничиш работата от личния си живот. Работохолиците са се убедили на свой гръб в пагубното въздействие на професионалния стрес върху организма. Депресиите и паник атаките са само някои от възможните последствия. Много хора, особено в началото на кариерата си или след като са получили повишение, в стремежа си да се докажат приемат да полагат извънреден труд. Но който работи прекалено, прави лоша услуга както на себе си, така и на семейството си.

Как се проявява липсата на баланс между професионалния и личния живот?

Често всичко започва с безобиден сърбеж. Понякога първите признаци на преработването се забелязват върху кожата. Когато по дланите, лактите или други части на тялото започнат да излизат екземи (малки пъпки) или ни сърби на определени места, причината може да е професионален стрес. Започнем ли веднъж да се чешем, дръгненето може да се превърне в досаден навик и дори мания. Дерматолозите наричат това състояние обрив, предизвикан от стрес, и го лекуват с крем или друго мазило. Но много по-важна е да променим начина си на живот.

При жените стресът често се отразява върху цикъла. Много от дамите, които страдат от нередовна менструация, са подложени на голямо напрежение в работата. Възможно е стресът изведнъж да отключи и дремещ папиломaвирус (HPV). Освен това професионалният стрес може да удари човек в стомаха – киселините и лошото храносмилане са най-честите проявления. И накрая, постоянният стрес вреди и на сърцето.

Край на стреса

Колкото и да си харесваме работата, не бива да рискуваме здравето си заради нея. Ако имате някои от оплакванията, изброени по-горе, трябва да помислите дали не се дължат на нарушено равновесие между професионалния и личния ви живот и да вземете мерки. Така например всеки ден правете нещо, което ви доставя удоволствие – слушайте музика, отидете на йога, масаж или маникюр. Това ще ви помогне да релаксирате и по-лесно да се концентрирате върху задълженията си. Много е важно и да си осигурите добър сън. Ако не сте се наспали, ще ви е нужно повече време, за да изпълните задачите си, и ще се наложи да останете в службата до по-късно. Освен това организирайте правилно времето си и престанете да си носите работа у дома, ако имате този навик.

Всеки може да си намери добра работа, стига да е здрав и силен. Затова сигналите на тялото винаги трябва да се приемат сериозно и никой не бива да жертва здравето си заради кариерата.

Постигането на баланс е предизвикателство, което изисква много време, но успеете ли веднъж да разграничите кариерата от личния си живот, ще почувствате огромно облекчение.

Цветелина Велчева