Съвсем наскоро Ким Кардашиян заяви в медиите, че смята да кърми третото си дете, което е износено от сурогатна майка, и вече се подготвя за целта с помощта на лекари.

В социалните мрежи това предизвика вълна от полюсни коментари на тема възможно ли е или не, а ние помолихме за мнение Ася Демирева, IBCLC (сертифициран консултант от Международния борд на консултантите по лактация) и съосновател на училище за родители „Слънчогледи“.

Може ли жената да кърми, без да е родила?
Напълно възможно е. Производството на мляко от гърдите не е процес, непременно обвързан с бременността, а хормонален такъв, който се ръководи от хипофизната жлеза. Поради тази причина не е рядко срещано хора, които имат проблеми с хипофизата, да произвеждат кърма, без да са били бременни или кърмили някога.

Как на практика се случва това?
С необходимата стимулация и грижи, които се полагат за гърдите предварително, ако например знаем, че очакваме да осиновим бебе.

При всяка жена времето, нужно на гърдите да реагират с лактация, е различно. Често бъдещите майки не се подготвят предварително и процесът стартира едновременно с осиновяването, но тогава не може да се очаква, че ще има добри резултати.

Разбира се, важи правилото – колкото по-рано, толкова по-добре, но оптимално е да се стартира два-три месеца предварително. В крайна сметка не се знае точно в кой момент ще ви дадат бебето, така че това е относително.

Подготовката обикновено тече в две направления – хормонално стимулиране – с лекарства и/или билки, и механично стимулиране на самите гърди - с помпа, изцеждане на ръка и в последствие – със сукане на бебето.
Когато не е имало бременност, липсва разрастването на жлезистата тъкан на гърдите, което става под въздействието на хормоните на бременността и затова не можем да очакваме големи количества мляко от жена, която не е родила. Но има и такива, които могат почти изцяло да кърмят бебето - зависи от това как организмът реагира на стимулацията.

Какъв специалист трябва да потърсят жените, които искат да кърмят, без да са родили?
Най-добре да се свържат с консултант по кърмене, който ще ги насочи към лекари, работещи в тази сфера, защото не са много.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители