Със сигурност у дома имате поне няколко плюшени играчки. А ако имате малки деца, то вероятно бройката им е много по-впечатляваща. Плюшени мечета, прасета, кукли, зайчета, таралежи и всякакви други животинки.

Питали ли сте се обаче откъде водят началото си плюшените играчки?

За голямото им разнообразие трябва да благодарим на германката Маргарете Щайф, която през 1879 година изработва в своята шивашка работилница първата плюшена играчка, но замислена изобщо не като такава. Тя изработва първото плюшено слонче, замислено като игленик. Това е първата света играчка от плат с пълнеж. Идеята й хрумва от едно списание, където вижда снимка на слонче игленик. Само че клиентите започват да го купуват не според предназначението му, а като играчка за деца.

През следващите години дейната Маргарете Щайф, въпреки че е прикована към инвалиден стол, разширява производството на животни от плат. Прочутият мечок се появява през 1902 година, създаден по идея на племенника й - Рихард Щайф, студент в Художествената академия в Щутгарт. Той често посещава местния зоопарк и рисува мечките, които наблюдава там. И така получава вдъхновение за изработка на може би най-популярния и универсален вид играчки – плюшеното мече.

Фирмата „Щайф" е сред най-старите фамилни предприятия в Германия, като и до днес работи в баварското градче Гинген, но семейството вече не играе активна роля в производствения процес. Новите фигурки на плюшени животни в наши дни се създават от дизайнери, като почти всичко (с изключение на кройките) е ръчна изработка. Затова от фирмата казват, че обучението на нов човек, който се присъединява към екипа, отнема между 8 и 12 месеца.