Кой въпрос може да подобри състоянието на връзката ви?

26 април 2018 г., 13:00
2315

Резултатите показали, че когато хората са се представяли в бъдещето техните мисли са протичали по различен начин. Снимка: MNStudio / Shutterstock

“Как ще се чувствам след една година по отношение на този конфликт в нашата връзка сега?” Задаването на въпрос с ориентация към бъдещето на връзката помага на хората да се чувстват по-положително към връзките си, откри ново изследване.

Оказало се, че хората се усещат като по-прощаващи и интерпретират връзките си по по-положителен начин, когато мислят за тях от бъдеща перспектива. Водещият автор на изследането, Алекс Хюйн, обяснява:

“Когато партньорите спорят за неща като любовници, годеници, ревност или други лични неща, тенденцията по правило е да използват настоящите си емоции като гориво за разгорещена караница. Но като погледнат на връзката си в бъдещето, хората изместват фокуса си настрани от настоящите емоции и успяват да потушат конфликтите”.

За целите на изследването участниците са били помолени да си помислят за скорошен конфликт във връзката. Половината са били поканиени да опишат как са мислили за конфликта по времето на неговото протичане. А другата половина са били поканени да си представят как биха се чувствали за този кофликт в бъдещето.

Резултатите показали, че когато хората са се представяли в бъдещето техните мисли са протичали по различен начин. Тенденцията им е била да се фокусират повече върху своите емоции и стратегии за разсъждаване. В резултат от това те са виждали своята връзка в по-позитивна светлина.

Обвинявали са своя партньор по-малко, били са по-склонни да прощават и са показали по-дълбоко разбиране за причините за възникването на конфликта. Всичко това е успяло да ги накара да се чувстват по-добре по отношение на своята връзка.

Psy Blog

Коментари