Това е една от най-дългите исторически мистерии. През 1669 година във Франция е арестуван човек, който е бил държан повече от три десетилетия под строга стража и чиято идентичност е била пазена в абсолютна секретност благодарение на желязната маска, която е покривала цялото му лице, насила поставена за целия период на неговия затвор.

Историята е била обект на множество спекулации през годините, като дори даде основа за блокбъстър филми по темата, последния от които с Леонардо ДиКаприо от 1998 година. Филмът подхрани популярната теория, че мистериозният затворник е бил всъщност брат-близнак на Френския Крал Луи 14.

Историкът и автор Пол Сонино обаче категорично твърди, че това не е било истина.

“Историците до голяма степен са съгласни, че името на затворника е било Юсташ Доже и че той е носил маската само от време на време, и че когато го е правил, маската е била от кадифе, а не от желязо,” твърди той.

“Те са също така до голяма степен сигурни, че Доже е бил паж. Това, което не са знаели (досега), е именно чий паж е бил Доже и по каква причина е бил затворен за над 30 години.”

След проведено свое изследване Сонино е уверен, че Доже е бил паж на съкровищника на Кардинал Мазарини – френският първи министър от времето на ранния живот на Луи 14.

“Това, което аз успях да определя беше, че Мазарини е “измъкнал” част от неговото голямо богатство предишните крал и кралица на Англия,” твърди той.

“Доже вероятно е проговорил в лошо време. Той е бил информиран, че ако разкрие идентичността си пред когото и да било, ще бъде незабавно убит.”

Източник: Unexplained Mysteries