Бебетата точно разчитат емоциите на родителите дори ако лицето им е скрито зад маска, установиха швейцарски учени.
По време на пандемията с коронавируса маските за лице станаха задължителни при посещения на обществени места. Личните предпазни средства трябва да се носят включително в училищата и детските градини. В същото време психолози изразиха страхове, че масовото носене на маски, които скриват почти цялото лице, се отразява зле на развитието на малките деца.

Факт е, че децата се учат от възрастните не само да "разчитат" емоции, но и как да произнасят правилно звуците – как да артикулират.
За тези с увреден слух е особено важно да виждат лицето на говорещия –

те гледат изражението на лицето и движението на устните

Ако лицето е скрито от маска, за него е по-трудно да разпознае речта и след това да повтори звуците, които възрастните произнасят. 
Но ново проучване, публикувано наскоро в американското медицинско списание JAMA Pediatrics, доказва че това не е точно така и няма повод за тревога : децата в предучилищна възраст разпознават чувствата на човек зад маска почти толкова точно  като че все едно е без маска. Оказва се, че детето разбира настроението на мама, татко или друг възрастен и по други начини.
Експериментът, проведен от учени от Университетската болница в Лозана в Швейцария, включва 300 деца на възраст от 3 до 6 години. Хлапетата разглеждат 90 снимки на актьори, изобразяващи различни емоции: радост, гняв или тъга. На половината от снимките лицата са покрити с маски. Задачата пред участниците в експеримента била да назоват емоция или да посочат картичка с подходящ емотикон.
Повечето деца в предучилищна възраст дават правилните отговори.

Те определят точно изражението на лицето без маска в 70% от случаите

По-големите деца се справят по-лесно със задачата, отколкото малките. Около една четвърт от децата имат трудности при определяне на емоциите на тъга и гняв, а около 21% от анкетираните деца бъркат радостта с гнева или тъгата.

Подобен опит по време на пандемията беше проведен от Ашли Руба, психолог за детското развитие от Университета на Уисконсин-Медисън. Резултатите са сходни: „Малките деца най-често правилно определят емоциите на човек, чието лице е покрито с маска“, казва психологът. - Повтарям: за да разберете какво чувства човек, не е необходимо да гледате изражението на лицето му - израженията на лицето са само една от характеристиките. Издават го още тонът на гласа, стойката на тялото, има и други улики, които насочват и децата, и възрастните по-добре да разберат събеседника."

За да разберат устната реч, е важно децата да се научат да четат по устните, но изследванията показват, че дори и в този случай най-често маската не пречи. Рискът от заразяване с covid е много по-опасен от притесненията, че ще останете неразбрани, носейки маска, подчертават учените.
Но възрастните трябва да помнят, че детето не само чете техните чувства, емоции и преживявания, но и ги „попива“. Ето защо е много важно да контролират себе си и изражението на лицето си: това е необходимо не само за душевния баланс на детето, но и за да се научи и на самоконтрол.