Стевията е натурален подсладител, който се извлича от листата на растението Стевия. Най-разпространена е като заместител на обикновената захар, която, както добре знаем, не се слави с особени ползи за здравето ни. Стевията не съдържа калории, не влияе на нивата на кръвната ни захар, нито на килограмите ни. Ето и ползите от консумацията на стевия:

1. Не съдържа калории. Стевията е отличен заместител на обикновената захар за всички, които искат да подсладят храните и напитките си, без да се притесняват за излишните калории.

2. Безопасна за употреба от диабетици. За разлика от захарта, която е изключително коварна за диабетиците, стевията е съвсем безопасна за консумация. Тя е напълно естествен биопродукт, който ще се погрижи диабетиците да подсладят храната си, без да се налага да слеят постоянно нивата на кръвната си захар.

3. Няма канцерогенен ефект. Стевията е натурален подсладител, следователно не съдържа никакви вредни съставки. Смята се, че е антиканцерогенен продукт и е напълно безопасен за консумация.

4. Помага при борбата с килограмите. Севията е отличен избор за всички, които не могат да устоят на сладкото, но същевременно се опитват да се борят с излишните килограми. Това се дължи на биосъстава на това растение: витaмини – A, B1, B2, C; миĸpoeлeмeнти – нaтpий, мaгнeзий, ceлeн, жeлязo, ĸaлций, ĸaлий, цинĸ; аминoĸиceлини; антиoĸcидaнти; пeĸтин; целyлoзa; фибpи.

5. Лесна за употреба. Стевията е лесна за консумация и лесна за употреба в кухнята – при варива и печива. Може да се използва на мястото на захарта в редица рецепти. Освен това са необходими съвсем малки количества, защото стевията има още едно качество – силно изразен вкус. И съответно висока сладост.

6. Намалява риска от кариеси. Стевията не разваля зъбите – за разлика от захарта. Дори е възможно да спомогне за здравината на зъбите и да намали риска от образуване на кариеси. Причината е, че подхранва бактериите, които причиняват стоматологичните проблеми.

7. Подсилва имунната система. Стевията укрепва организма и подсилва имунната система заради високото си съдържание на витамини и минерали. Захарта води до пристрастяване и понижава защитните сили на организма.