На всички ни се е случвало да работим с хора, които по един или друг начин правят работата ни кошмарна. Понякога става въпрос за колега, който не изпълнява собствените си задължения и оставя другите да му вършат работата, а други пъти за такъв, който преписва личните си грешки и провали на другите. В края на спектъра на токсичните колеги се откриват дори отявлени психопати, които могат да бъдат опасни за психическото и физическото ви здраве.

Какво обаче може да кажем за работата с колега нарцис? Най-вероятно сте чували доста неща за нарцисите, особено като се има предвид факта, че политиката и съвременната ни поп култура са изпълнени с хора, които отговарят на описанието на арогантен и самонадеян егоист.

Ако имате колега, който не спира да говори за своите постижения и често си преписва заслугите за чужди такива, има голяма вероятност да си имате работа с нарцис. Колко голям проблем обаче е това?

Оказва се, че не всички нарциси са лоши. Първото действие, което трябва да предприемете, е да разберете какъв точно тип нарцис е човекът, с който си имате работа. Общото между всички нарциси е, че те вярват, че по някакъв начин са специални и че те техните идеи и разбирания са по-важни от тези на всички останали. В резултат на това нарцисите често се насочват към управленски позиции, които им позволяват да налагат своите виждания върху останалите.

Полево ръководство за различните типове нарциси

Убеждението им, че са специални, прави нарицисите не са особено добри слушатели. В резултат на това те много често пропускат възможности да учат нови неща. Те също така обичат да виждат как идеите им завършват с успех, което означава, че те са по склонни да подкрепят ваша идея, ако успеете да ги убедите, че всъщност те са стигнали сами до нея.

Много хора на лидерски позиции, от политици до бизнесмени и актьори, попадат в категорията на този тип нарциси.  Много от тези хора обаче допринасят по изключително важен начин за развитието на света и подобряването на условията на живот на всички.

Ако работите с нарцис, който си пада грандоман, трябва да разберете, че ще имате проблеми с получаването на признание за вашите заслуги, тъй като тези нарциси обичат да си преписват чуждите успехи и да фокусират светлината на прожекторите върху себе си.

Имайки това предвид, трябва да отбележим, че нарцисите, които са добри в работата си, винаги намират начин да изпъкнат. Ако имате добри отношения с тези хора може да попаднете във вътрешният им кръг и дори да получите шанса да изкачите професионалната стълбица заедно с тях.

За съжаление, не всички нарциси са толкова безобидни. Уязвимите нарциси например, са хора, които притежават същата нужда за изява като грандоманите, комбинирана обаче с чувство за малоценност, което може да бъде потискано единствено чрез потъпкването на другите и омаловажаването на техните успехи. Уязвимите нарциси се нуждаят постоянно от одобрение и похвали, които да засилват тяхното самочувствие.

Когато сте в добри отношения с този тип нарциси, вие може да имате чувството, че сте част от ексклузивен кръг от важни хора. Ако обаче си позволите да ги критикувате или просто да не подкрепите някаква тяхна идея, те са готови веднага да ви нападнат и да започнат да ви клеветят пред останалите.

Истината е, че дори и да си мислите, че се разбирате с тези нарциси, привидно добрите ви отношения най-вероятно няма да допринесат по никакъв начин за напредъка на вашата кариера. В ума на уязвимите нарциси, похвалите са ресурс, който не е безграничен, което означава, че всяко признание, което получавате вие, е такова, което не получава той. В резултат на това може да сте сигурни, че новините за вашите успехи трудно ще достигнат до по-висшето ръководство в организацията.

Какво може да направите

Честно казано, най-доброто нещо, което може да направите при работата с уязвим нарцис е да, е да запазите дистанция и да отбягвате контактите с него. Рано или късно дори най-близките хора от обкръжението на този нарцис стават жертви на неговия гняв и егоизъм.

Ако обаче уязвимият нарцис е не просто ваш колега, но и шеф, то тогава трябва да намерите начин да работите с него. Потърсете съзюник в компанията, който има същите проблеми като вас, или поискайте прехвърляне в друг отдел. Ако нито едно от тези неща не помага, то значи е време да актуализирате CV-то си и да започнете да търсите друга работа .

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Източник: Мениджър Нюз