Хората, които са по-тъжни и по-интровертни, са най-добрите естествени психолози и получават най-високи резултати на тестовете, касаещи човешката природа. Заключението идва от проучване, в което хора без психологическо обучение трябва да решават тестове, свързани с психологически явления. Хората, които се справяли по-добре на теста, освен по-тъжни и по-интровертни били също по-интелигентни и по-любопитни.

„Изглежда, това потвърждава твърдението, че по-тъжният е и по-мъдър – казва Антон Голуицър, първият автор на изследването. – Тези хора не гледат света през розови очила, както често правят по-веселите и екстровертни хора.“

Ето някои от въпросите, зададени на над 1000 души в проучването:

- Дали хората работят по-усилено в групи или индивидуално?

- Дали хората се чувстват по-отговорни за поведението си в групи или като индивиди?

- Дали катарзисът работи: Ако съм ядосан и излея яда си върху парцалена кукла, ще се почувствам ли по-добре?

Отговорите са: хората са по-склонни да безделничат в групи, както и се чувстват по-малко отговорни в групи, а биенето на парцалена кукла не освобождава емоции.

Фактът, че интровертните хора се справят по-добре с тези тестове, е вълнуващ – казва Голуицър.  

„Може да се окаже, че меланхоличните, интровертни хора прекарват повече време в наблюдението на човешката природа, отколкото тези, които са непрекъснато заети да взаимодействат с околните. Или, интровертните хора са по-точни при интроспекцията. Така или иначе, това показва част от неоценената сила на интроверите.“ 

Да бъдеш естествен психолог произтича от това, че имаш по-точна представа за себе си и за другите, установиха изследователите. Според Голуицър тези „естествени социални психолози“ могат по-добре да разбират и тълкуват социалните промени, както и да ги предвиждат. „Може би те са точно хората, които липсват в днешното управление – заключава той. 

Източник: PsyBlog