Когато не можем да променим нищо друго

05 април 2018 г., 12:20
677

Снимка:Shutterstock

"Хората се определят не от нещата, които им се случват, а от принципите и мненията, които формират, за да изтълкуват тези неща. Когато има пречки пред нас, когато сме смутени или скърбим, не бива да го отдаваме на другите, а на себе си. Защото това се касае от собствените ни принципи и мнение". Това е казвал гръцкият философ Епиктет преди повече от 2000 години. 

Както неведнъж сме се убеждавали, понякога е невъзможно да променим независещите от нас обстоятелства, тези, които са подвластни на процеси или други хора. Тогава, това, което можем да променим, е гледната ни точка. Тя е нещо, което можем да контролираме. Промяната й може да има лечебен ефект. Модерната наука за изследване на човешкото поведение се съгласява с това. Американският психолог Албърт Елис, известен с "терапия на рационално-емоционалното поведение" (REBT), е доказвал, че начинът, по който хората реагират на събитията, се определя предимно от възприятието им за тези събития, не от случващото се. 

Нямате идея как точно да промените гледната си точка? Ето 7 лесни начина, за начало

  • "Замразете" мислите си. За да придобиете съзнателен контрол върху случващото се в ума ви, трябва да осъзнаете процеса си на мислене. Как? Застанете неподвижно за момент, поемете дълбоко въздух и се вслушайте в дишането си. Това ще ви освободи от ненужните мисли, които се блъскат в главата ви. Ще създаде място за промяна на настройката, за нещо ново, което да настъпи. Така че, дайте си почивка. Не казвайте, че не можете. Да, имате битки за водене, несигурност за преодоляване, обичани хора, с които да си съперничите и цели за постигане, но откъсването от всичко това е наложително. Абсолютно здравословно е да позволявате на света да се върти известно време и без вас. Ако не го правите, ще прегорите. 
  • Променете фокуса си. Време е по собствено желание да се откъснете от мисълта, която очевидно ви дърпа надолу. Насочете вниманието си от нея към нещо, което ви вдъхновява. Върху следващата малка стъпка от значение. Няма безнадеждни ситуации, има само хора, които са станали безнадеждни в ситуациите. Винаги имайте надежда, не позволявайте на болката да ви отчая. Променете реалността си като промените мислите си, защото те създават настроението ни, раждат мечтите и провокират волята. 
  • Откажете се от тревогите и приемайте. Осъзнайте, че някъде дълбоко във всеки от нас наистина има висше Аз, което е вечно в състояние на мир. Вътрешният мир не зависи от външни условия на живота. Той настъпва и остава, когато предадем егото си и тревогите. Може да го открием в себе си по всяко време, на всяко място. Най-прекият път за постигането му е като се освободим от тревожната нужда да бъдем някъде другате, с някой друг, в друго аз, и приемем кой човек сме тук и сега, физически и емоционално, с цялата му уникалност и красота. 
  • Показвайте и изказвайте благодарност. Трябва да осъзнаваме по-често, че всъщност не се нуждаем от повече. Да бъдем благодарни за това, което имаме и за онова, които можем да имаме. Второто е сигурно. Макар понякога да не ги виждаме, винаги има много налични възможности пред нас. 
  • Поставете в нови рамки борбата си, докато болката нараства. Припомняйте си, че няма щастие, страст или личен успех без усилия. Ако маршрутът към тях е лесен, значи сте поели по грешния път. Всичко, което ни се случва, ни помага да растем, дори в момента да не можем да видим как. 
  • Търсете началото във всеки край. Всичко в живота трябва да приключи в някакъв момент. Затова е важно да приемаме, когато дойде краят на една епоха. И да се оттегляме, щом нещо е пристъпило към своето заключение. Да затвориш страницата, вратата - няма значение как го наричате. По-важно е да оставите миналото на мястото, на което принадлежи, и да продължите да се радвате на живота, който ви е в наличност. 

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари