Ако детето наистина е пожелало това, а не вие или някой от възрастните роднини, не бързайте да отхвърляте молбата му, а се възползвайте от проявения интерес, за да поставите началото на любовта му към музиката.

Да, когато е малко, то най-вероятно се е впечатлило от някой виртуоз, когото случайно е видяло по телевизията, или от разказите на учителите му по музика в детската градина или училище. Напълно възможно е този интерес да е само временен, но уроците по музика могат да са само от полза за музикалната му култура в бъдеще.

Остава обаче другият въпрос – кога е най-добре да започне да учи цигулка и какво трябва да знаете за тези уроци.

Подходящата възраст

За нормална възраст се смята навършването на 5 годинки. Въпреки че има случаи на деца, които започват да свирят и на 4-годишна възраст, твърдят специалистите.

Основното изискване при определяне на стартовата възраст е възможността на детето да се концентрира, да стои на едно място и да може да повтаря наученото.

Няма крайна възраст за уроци, тъй като опитът показва, че има доста известни музиканти, които са успели, макар да не са стартирали като твърде малки.

Какво още трябва да знаете

Първият важен въпрос е изборът на преподавател и школа. Най-добрият вариант е при опитен специалист, който ще направи правилна постановка на ръцете.

Защо това е важно? Ако не бъде правилна, съществува риск от тендовагинит, който е едно доста сериозно заболяване. Така че наистина внимателно проучете вариантите.

В ранна възраст уроците обикновено са по 35 минути, два пъти седмично, тъй като над това малчуганът вече се уморява и започва да се разсейва.

Но у дома също трябва да се свири, тъй като без упражнения няма да върви напред. В началото е достатъчно да свири по час-час и половина, но с почивки, препоръчват специалистите.

Изборът на цигулка е добре да стане с помощта на преподавателя, а не да се купува първата, която родителите харесат. Освен цигулка, детето ще има нужда още от лък, струни, възглавничка за подлагане (избира се спрямо ръста), пулт, школи и др.

Новите родители