Малките деца обичат да задават въпроси. Когато хлапето е между 3 и 5 години от рано сутрин до късна вечер в ушите ви кънти: „Защо?“

„Защо снегът е бял?“, „Защо водата в морето е солена?“, „Защо ...възрастните правят това, което е забранено за децата?“

През годините количеството на въпросите се променя най-вече, защото хлапетата порастват и сами търсят отговори, а често и защото възрастните с не особено удоволствие им отговарят.

Добре е колкото и за сме заети през деня да не отказваме отговор, защото той дава шанс да обсъждаме важни въпроси, които вълнуват детето и можем да следим за това как мисли и да го насочваме в правилната посока.

Отговаряйки на въпросите на сина или на дъщеря си, родителите полагат основите на взаимно доверие. А е много трудно да общувате с хлапето, ако между вас няма доверие и , ако то не е заложено още от най-ранно детство. То добива още по-голяма тежест при подрастващите. И тези, които са успели да го създадат в много по-малка степен рискуват детето им да бъде манипулирано. 

Защото то си създава навик, когато иска да пита за нещо, да отива при родителите си, а не са търси съвети от този и онзи или да действа на своя глава.

Не е тайна, че от най-ранна възраст малчуганите научават как да търсят в интернет отговор на това, което ги интересува, за да задоволят любопитството си. Компютърът никога не отговаря: “Нека татко да ти разкаже“ . Проблемът е, че там има всичко, дори това, което не е особено подходящо за вашето дете.

Не е никак добра идея да прехвърлите истинското общуване в интернет. Защото това ще даде отпечатък на характера на детето, на поведението и въобще на начина му на мислене.

Как да отговаряме на детските въпроси

Да се отговаря не винаги е лесно. На първо място, защото отговаряйки трябва да се водим не единствено от нашите знания, а най-вече от нивото на познания на самото дете. Затова има няколко важни правила, които трябва да следваме.

1. Отнасяйте се с уважение към въпросите

Когато детето задава въпрос, за него това е важно. Често наистина на възрастния човек му се струва, че питането е нелепо, че не си заслужава да се мъчи да отговаря, но не бива да пренебрегва и най-глупавите, ако иска да съхрани доверието на детето.

2. Бъдете готови да отговаряте на един и същ въпрос толкова пъти, колкото е нужно

Повечето възрастни се уморяват да отговарят на един и същ въпрос. Добре е да знаете, че детето пита, отново и отново не за да ви ядосва, а защото не е разбрало нещо и иска още веднъж да чуе отговора.

3. Приемете правилото „тук и сега“ при отговор на зададен въпрос

Когато отговаряте на значим за детето въпрос, не отлагайте, а се съсредоточете и дайте веднага пояснение. Това е проява на уважение. Може вечер да отделите време, когато вероятно ще се съберат и повече въпроси, които са чакали вашия отговор.

4. Възползвайте се от въпросите на хлапето, за да развивате познавателните му интереси

Ако забележите, че детето се интересува от астрономия, може да поддържате интереса му, като четете заедно книги, гледате филми, посещавате музеи и изложби. Така въпросите ще се разширят, а вие ще помогнете за разгръщане на познанията му в тази област.

5. Търсете заедно отговори

Родителите често се притесняват, че не винаги имат отговор. Това е повод заедно с детето да потърсят отговор.

Да се отговори на въпросите на хлапето не отнема повече от 10-15 минути на ден. Не му ги отказвайте. Това общуване създава особени взаимоотношения в семейството, които по-късно ще са ви от голяма полза.

Маргарита Логвинова, адаптация Мона Василева  / Новите родители