Първият път, когато то най-после успее да направи това, бъдете готови за снимка. Това е наистина важно постижение за малкото, което трябва да запазите за поколенията. Или поне за вашия албум със спомени, който след време да му завещаете.

Първото сядане на бебето е действително голяма стъпка в неговия живот, защото променя целият му свят. До този момент то е наблюдавало света предимно от легнало положение или леко изправено на лактите си. Сега вече ще може да го види и от друга гледна точка.

Освен това, когато вече може да седи, бебето ще се превърне и в част от някои семейни ритуали – например сядането около масата за вечеря. Не, че ще вечеря заедно с вас, но ще бъде до вас и част от цялото това преживяване. А всичко това трупа в съзнанието му впечатления и познания.

Кога бебето ще успее да седне

Както при всяка друга фаза на развитие, и в този случай няма определени правила и време. Но според експертите, бебетата обикновено се научават да седят между четвъртия и седмия месец.

Процесът се подпомага от укрепването на мускулите на врата, което позволява на малките да повдигат главата си, докато лежат по корем. След като усвоят това умение, има и кратки практически стъпки, през които преминават, преди да могат да седят самостоятелно.

Но за успеят да седят стабилно, без допълнителна подкрепа и без да се клатушкат и падат настрани, трябва да укрепнат коремните им мускули. Научаването да седи стабилно е първата голяма крачка за бебето. То е и ключът към следващи важни умения: да пълзи, да се изправя и след това да ходи.

Как да „тренирате“ бебето

Има различни полезни стратегии, които могат да помогнат на бебето да се научи да седи. Може например да го насърчавате да играе като гледа надолу, а след това да го накарате да изправи глава нагоре. Някоя по-шумна и забавна играчка би помогнала да привлечете вниманието му.

Когато разберете, че бебето е на прав път, може да подредите играчки и предмети, които харесва, но извън обсега му, на място, където да ги види. Това ще го стимулира да се движи към тях, да вдигне глава и може би ръце, за да вземе онова, което иска.

Безопасността е на първо място

В този период не трябва да забравяте, че малкото опитва да седне, но все още е твърде нестабилно и рискува да падне. Ето защо трябва да сте сигурни, че сте близо до него, когато прави тези първи опити, за да го хванете навреме.

Обграждането с меки възглавници е също вариант. Така, дори да загуби равновесие, то ще падне на меко. Но не се стремете да го притискате с възглавниците, за да стои неподвижно. Не трябва да действате насила, а да го оставите само да постигне това умение. Възглавниците са за омекотяване при евентуално падане.

По материали от Qui mamme / източник: Новите родители