Плачът на бебето винаги притеснява родителите, особено ако е първото им дете.

Да, това е начин то да комуникира с вас, за да ви съобщи нещо важно: дискомфорт, тревога, глад или нещо по-сериозно.

От вас се иска единствено да не изпадате в паника и да не мислите веднага най-лошото, а да се научите да тълкувате правилно бебешкия плач, за да може адекватно да откликнете на неговите нужди.

И така - ето за какво обикновено плаче едно бебе и как да отличите нюансите в рева му.

Когато е гладно

Това е може би най-честата причина, за да плаче бебето. Ще го разпознаете по високите тонове и упоритостта.

Когато го нахраните, плачът ще спре автоматично. Но колкото повече бавите яденето, толкова по-силен и драматичен става той.

При колики

Следващата много честа причина са именно неприятните и болезнени колики, които се случват в първите месеци от живота на бебето. Понякога могат да минат почти незабелязано, а вие да разберете за тях единствено от пъшкането на новороденото. Но друг път ревът му ви изправя на нокти – вас и съседите поне няколко етажа над и под вас.

А бебето плаче, защото наистина изпитва болка и дискомфорт, така че не подценявайте ситуацията. Ревът е интензивен и продължителен, много често е през нощта или веднага след хранене.

В такива моменти то има нужда от успокояване и облекчаване на болката по един или друг начин. Самото облекчаване е строго индивидуално и сами ще откриете кой от популярните методи работи най-добре конкретно при вашето бебе.

В случай на някакъв дискомфорт

Това е най-лесният за разрешаване плач, тъй като се налага единствено да откриете конкретния проблем, довел до него. Обикновено ревът е сигнализиращ и бързо ще се научите да го разпознавате.

А причините могат да бъдат различни и трябва да ги проверите на принципа на изключването: пълен памперс, желание за контакт, студ и т.н.

Продължава на страницата на Новите родители