Учителят е ключова фигура в живота на детето, особено в първите години, в които то се социализира и адаптира към правилата за работа в клас. Това е човекът, с който децата ви прекарват повече време седмично, отколкото с вас. Всичко – от маниера на поведение през децибелите на говор до компетенцията в преподаването, оставя траен отпечатък върху развитието на детето. Ето защо добрата обратна връзка с класния ръководител е от изключително значение.

Пред Parents.com начална учителка и майка на три деца споделя с родителите 7 факта, които ще направят работата й с малчуганите още по-ефективна.

Първата седмица е важна

За учителите първата седмица е тази, в която показваме на децата що за животно е това училището. Това означава управление на пълния калейдоскоп – установяване на рутина, процедури, очаквания, установяване на правила.  Може би ви се струва, че децата ви са си бъркали в носа по цял ден в клас, след като не ви разказват с еуфорични крясъци какви си ги вършили точно. Но първите няколко дни правят учебния процес възможен през остатъка от годината. Стартовите седмици на учебната година са добър повод да установите някои нови правила и у дома. В моя случай това значи  лягане в нормален час и край с мобилните джаджи след вечеря.

Установете рутина сутрин

Не ме е грижа дали детето ви закусва преди да се е облякло, или приготвяте дрехите му от предната вечер, но наличието на сутрешна рутина прави старта на деня в пъти по-лесен за него и мен, неговия учител. У дома стартираме това упражнение седмица преди началото на учебната година, като в кухнята отиграваме стъпка по стъпка бързината на хранене, обуване и подготовка на раница. Това прави първия ден в училище безболезнен за цялото семейство.