Да кажеш „Не”, винаги е тежко. Но пък, ако не го правим, ще живеем още по-тежко. Затова налага се да отказваме. Но с умение и такт, така че да не ни тормозят угризения, а и тези, които сме отрязали, да не се обиждат. Ето няколко много сполучливи тактики, с които ще се научите елегантно и вежливо да казвате „Не”:

1. Не отговаряйте веднага

Дайте си време с пауза, най-лесният начин да си я осигурите е като кажете: „Нека помисля.” Така ще имате възможност да си изградите убедителни аргументи, ако вашият събеседник се окаже особено настоятелен. Спомнете си последния път, когато на вас са ви отказали. Нима това ви е обидило за цял живот? Не, по-скоро сте го приели като допълнителна информация и просто сте променили плановете си за действие. И накрая, нека ви разкрием една тайна – изключително рядко се срещат хора, които при уклончив отговор от типа „Нека помисля”, ще продължат да настояват.

2. Не затъвайте в извинения

Вие сте в правото си да се разпореждате с времето си, с парите си и всякакви други ваши си ресурси. Очевидно е, че имате своите основателни и уважителни причини да отказвате, едва ли сте водени от алчност или желание да обидите някого. Достатъчно е да проявите вежливост и да се извините само веднъж, че не можете да помогнете.

3. Не изпадайте в подробности

Бъдете лаконични в отказа си, кажете просто и ясно: „Много съжалявам, не мога да помогна!”, "Извинете, но няма да се получи!". Дори простичката и кратка фраза „Днес няма да стане”, вече е достатъчно обосноваване. Всеки опит да обяснявате подробно защо няма да стане вече прилича на оправдания, които могат да ви вкарат в излишна дискусия или да ви вменят чувство на дълг, вина или други поводи за манипулация от отсрещната страна.

4. Станете „огледало”

Вашите отговори трябва да бъдат абсолютно симетрични на въпросите на вашия събеседник. Например, ваш колеги ви моли да поемете част от работата му, но вие също сте затрупани със задачи и не можете да откликнете. Ето как да се справите в такава ситуация:

"-  Трябва да свърша всичко това до петък, не можеш ли да ми помогнеш?

- Разбирам, че трябва да свършиш тази работа до петък, но за съжаление не мога да ти помогна.

- Но аз имам нужда от помощта ти!

- Разбирам, че имаш нужда от помощта ми, но няма да успея за съжаление."

Този метод на „ехо” диалог, при който вашите отговори завършват с отказ, ще ви избави от неудобството да измисляте допълнителни аргументи.