Какво вижда бебето до една година

07 декември 2018 г., 11:09
938

Снимка: Shutterstock

При раждането бебето вижда черно-бяло. Не различава формите, светлините и слабо отчита движенията. Вижда и цветовете, но не е в състояние да ги разграничи. То различава лица в непосредствена близост до себе си, но не може да фиксира погледа си. Затова очите му се реят. По-лесно вижда движещи се обекти. На разстояние 20-30 см., на което обикновено стои майка му, то вижда на флу – размазано, но може да различи нейните емоции – радост, гняв,обида. На 60 см. това вече не е възможно.

През 1-ия месец

Около първия месец кърмачето може вече да разграничи червено от оранжево, както и жълто и зелено. Но само, ако ги гледа от близко. През следващите няколко месеца мозъкът ще се учи да различава отделните нюанси.

През 2-ия месец

Тогава очичките на бебето фиксират предмети, които са много близко до него и то може да ги следва с поглед от ляво на дясно. Координацията на очите все още не е съвършена, затова те често блуждаят в пространството. Зрението може да се стимулира с шарени играчки, снимки, картини.

През 3-ия месец

Зрението постепенно се усъвършенства. Подобрява се усещането за светлина и за цветове. Погледът на бебето се мести от предмет на предмет, без то да върти главата. Кооринацията между очите и ръцете му не е прецизна, но то вече опитва да хване предмети, които вижда, дори и да не чува накъде се движат.

През 4-ия месец

То все по-отчетливо различава цветовете и детайлите на своите играчки, книжки и на всички предмети, които са около него. До този момент то е виждало „плоско“ – фиксирало е мястото на предметите, тяхната големина, форма. Новото му постижение е, че от 4-ия месец започва да възприема обектите в измерение 3D. Мозъкът възприема информацията за местоположението му и подава сигнал. Ръчикте се протягат и то го хваща.

Продължава на страниците на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари