Първото уточнение е, че е необходимо да четете книга. Не да се взирате в монитора и да браузвате, минавайки по диагонал някакви новини или статуси. Всъщност това влияе дори негативно на мозъка, защото го превъзбужда. Освен това влияе зле и на настроението.

Затова да се върнем към темата за книгите. Ще ви предложим 4 категорични ползи за здравето от четенето на книги.

Ако четете книга минимум по 6 минути на ден, намалявате риска от това да се разболеете от болестта на Алцхаймер. Редовните упражнения за подобряването функциите на мозъка. Дейности като решаване на кръстословици, пъзели, четене на книги и вестници, слушането на радио и посещаването на музеи поддържат мозъка активен. Активните занимания спомагат за образуването на нови неврони и връзки в мозъка.

Ако четете минимум по 6 минути на ден, подобрявате социалните си умения и коменикативните си способности. Четенето ви приближава до нови светове, дава възможност да съпреживеете различни житейски ситуации, да се почувствате като герой от историята. Повдига самочувствието ви, намалява стеснителността и подобрява социализирането ви.

Ако четете минимум по 6 минути на ден, подобрявате паметта и концентрацията си. Подобрявате работната си памет и умението да се съсредоточите върху задачите си, за да бъдете по-продуктивни. Четенето на глас е особено полезно. За да разберете основата на книгата, е необходимо да помните много информация, което от своя страна подобрява работата на мозъка и изостря паметта.

Ако четете минимум по 6 минути на ден, намалявате нивата на стреса. Учените са доказали, че четенето е сред най-здравословните навици. Ако го имате, не се отказвайте от него. Ако го нямате, направете всичко възможно, за да го създадете у себе си. Четенето намалява стреса, нормализира сърдечния ритъм и кръвното налягане.