Чувството за хумор е рядко качество. Повечето хора си мислят, че го притежават, но всъщност шегите им са плоски и в повечето случаи сами се смеят на тях. Със сигурност сте попадали в компанията на човек, който разказва виц например с равен глас и после започва да се кикоти сам, а вие се усмихвате криво-ляво от неудобство. Неслучайно съществуват дебелашки шеги, плоски, шеги, интелигентни шеги. А има и черно чувство за хумор.

Чувството за хумор може да бъде строго индивидуално и неразбираемо за другите или такова, което да ви разсмее от сърце и да превърне човека в душата на компанията.

Ако успявате интелигентно да се пошегувате и в най-черната ситуация, ако виждате смешното в трагичното, ако имате чувство за автоирония и обичате да се шегувате със самия себе си, то вие несъмнено сте по-интелигентни от средностатистическите хора.

Хората, които притежават не просто чувство за хумор, а черно чувство за хумор, са по-интелигентни от останалите. Това е така, защото учените казват, че разбирането на шегите и на хумора като цяло изисква определени когнитивни умения и степен на емоционална интелигентност. А черният хумор е дори по-сложен и затова може да бъде практикуван и съответно разбран и оценен само от хора с висока интелигентност. Останалите или не приемат шегата насериозно, или изобщо не я разбират.

Цветелина Велчева