Времето да стигне за всичко и да имаш наистина щастлива Нова година. Това не е фантазия - възможно е. Майката на три деца Алена Третякова знае как да го постигне и споделя опита си.
Не е тайна, че за много майки, наред с очакването на новогодишните чудеса, нивото на тревожност започва да излиза извън контрол, а тревожната мисъл „как мога да направя всичко и да не забравя нищо“, не я оставя на мира.
Ето примерен план за действие.

Почистване: правилото на трите вещи

Подреждането на гардероба, изхвърлянето на ненужните неща, е една от задължителни препоръки преди настъпването на новата година. За това обикновено няма достатъчно време. Тази задача може да бъде решена без стрес. Например, използваме правилото за три неща: седмица преди Нова година всеки член на семейството изхвърля по три ненужни неща от стаята си всеки ден. И точно преди празника всеки избира малко пространство (например рафт с шапки или ключове, кутия с играчки, шкафче в коридора и т.н.) и го подрежда.
С този подход и с участието на двама възрастни и три деца, наистина ще имате успех.

Декорация на дома: quest за децата

Вече няколко години подред подготвям новогодишен куест за деца. Пиша прости задачи, свързани с Нова година и давам по една всеки ден.
Когато децата ми бяха по-малки, това беше цяла приказка.

Всяка сутрин те намираха писмо от гном, помощник на Дядо Коледа, в което пишеше какво трябва да се направи, за да се подготвим за празника:

- украсете къщата,
- украсете коледното дърво,
- опаковайте подаръците за роднини и приятели,
- напишете писмо до Дядо Коледа,
- направете играчка със собствените си ръце и дори
- почистете стаята.

С правилeн подход тази игра решава няколко проблема наведнъж: създава усещане за празник, децата са заети с нещо интересно и в същото време активно помагат в подготовката, давайки време на мама да диша спокойно или да направи други важни неща.

Подаръците: онлайн пазаруване

Най-обезпокоителният елемент – набавянето на подаръците, не препоръчвам да остава на заден план.
Обикновено опростявам задачата, като поддържам списък със „случайно споменати желания“ през цялата година. Освен това предварително питам семейството и приятелите си какво биха искали да получат под елхата.
Това спестява време за търсене, а и няма да купувате безполезни артикули.
За мен най-добрият вариант е да поръчам подаръци в онлайн. Но не и в последните дни на декември, за да не се притеснявате от доставката. Плюс това - няма да се блъскате в претъпкани магазини, а също така няма да правите импулсивни покупки.

Продължава на страницата на Новите родители