Колкото и да е силна страстта, рано или късно тя намалява. Което далеч не означава, че обичта е останала в миналото. Просто двойката е преминала в друг етап от своето развитие.

„Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему“, пише Лев Толстой в романа „Анна Каренина“. И това е точно така.

Любовта представлява своеобразно пътешествие, в което наред с прекрасните моменти и романтични преживявания, има препятствия, кръстопътища, трънливи пътеки. И в хода на времето почти всички преминават през тези етапи, които ги променят малко или много.

Ако се научим да ги разбираме, ще приемем много по-леко промените, които настъпват във времето, а няма да се плашим от тях.

Как да разберете на какъв етап сте

През 1988 г. Елин Бадер и Питър Пиърсън, които са не само психотерапевти, но и съпрузи, измислят терапия за двойки, която описват в своята книга, превърнала се в истински бестселър „В търсене на митичния партньор: Подход за развитие към диагностиката и лечението при терапия на двойки“.

Книгата развива идеята за жизнения цикъл на всяка двойка. Точно както един бебе расте и става дете, а след това тийнейджър, младеж и после зрял човек, така е и в партньорството. Връзката също преминава през различни етапи и се развива – от детство до зряла възраст.

Психотерапевтите определят няколко фази в живота на двойката: симбиоза, диференциация, експериментиране, сближаване, взаимна зависимост.

Симбиоза

Маргарет Шонбергер Малер, лекар и психоаналитик от унгарски произход, специализирана в областта на детската психотерапия, смята симбиозата за типична фаза, която продължава до четвъртия месец от началото на връзката.

Точно както майка и бебе са като скачени съдове в този период от живота на новороденото, така е и при двамата партньори, влюбени и виждащи единствено очите на другия, не и света наоколо.

Тази фаза се захранва от страстта, глада за любов и силни емоции. Тя е момент на пълно сливане, когато имаме чувството, че сме открили точната си половинка.

Симбиозата е тласък за началото, когато непреодолимото привличане диктува всичко. Двамата партньори искат само това и нищо друго, абсолютно слепи за недостатъците на другия или разминаванията във възгледите.

Тази фаза се характеризира и с много настроение, положителни мисли и преживявания, които дават добра основа за следващия етап в живота на двойката.

Продължава на страницата на Новите родители