Каква е връзката между интелигентността и щастието?

21 март 2018 г., 14:40
656

Shutterstock 

Не друг, а Ърнест Хемингуей твърди, че “Щастието при интелигентните хора е най-рядко срещаното нещо, за което знам”. И сега ново изследване опровергава думите му, за зло или за добро. Резултатите показват, че поне статистически Хемингуей не е бил прав и популярната идея за това, че колкото сте по умни толкова по-малки са шансовете ви да сте щастливи, е просто мит. Д-р Анджела Хасиотис, водещата авторка на изследването, обяснява:

“Ние открихме, че високият коефициент на интелигентност е свързан с данните за щастие. Нивата на щастие бяха установени като най-високи при групата от участници с най-висок коефициент на интелигентност, и най-ниски при групата с най-нисък. Това е наистина актуално особено в ситуацията на интензивни политически и социални дебати за природата на щастието”.

За целите на изследването са били проучени близо 7000 души. Резултатите са показали, че хората с коефициент на интелигентност между 70 и 99 са били най-малко щастливи, за разлика от хората с коефициент между 120 и 129. Но интелигентността не е била, разбира се, единствения фактор:

“Когато анализирахме данните ние разбрахме, че реалната причина хората с по-ниска интелигентност да са по-нещастни, е социално-икономическата липса на предимства пред останалите участници, като например по-ниските доходи и по-лошото образование. Те са по-нещастни и защото имат по-голяма нужда от помощ с ежедневните си задачи, имат по-лошо здраве и повече психически проблеми”.

Екипът смята, че най-добрият начин да се борим с този феномен е да се фокусират усилията към повишаване на коефициента на интелигентност в ранна и младежка възраст. “Съществуват доказателства, че дългосрочните интензивни стратегии, които са насочени към деца и младежи от социално проблемни групи могат да подобрят не само техния интелект, но и качеството на живот и перспективите за личностно осъществяване”, добавя д-р Хасиотис.

Psy Blog

Ключови думи:
Коментари