Не друг, а Ърнест Хемингуей твърди, че “Щастието при интелигентните хора е най-рядко срещаното нещо, за което знам”. И сега ново изследване опровергава думите му, за зло или за добро. Резултатите показват, че поне статистически Хемингуей не е бил прав и популярната идея за това, че колкото сте по умни толкова по-малки са шансовете ви да сте щастливи, е просто мит. Д-р Анджела Хасиотис, водещата авторка на изследването, обяснява:

“Ние открихме, че високият коефициент на интелигентност е свързан с данните за щастие. Нивата на щастие бяха установени като най-високи при групата от участници с най-висок коефициент на интелигентност, и най-ниски при групата с най-нисък. Това е наистина актуално особено в ситуацията на интензивни политически и социални дебати за природата на щастието”.

За целите на изследването са били проучени близо 7000 души. Резултатите са показали, че хората с коефициент на интелигентност между 70 и 99 са били най-малко щастливи, за разлика от хората с коефициент между 120 и 129. Но интелигентността не е била, разбира се, единствения фактор: