Хората с деца и приятелите им без са като два отделни вида в човешкия род. Когато на хоризонта се появи бебе, доста до скоро лесни за подържане връзки започват да приличат на минирано поле с препятствия.

„Как така не можеш да вечеряш след 18 ч?“, „Защо не отговори на среднощния ми есемес?“ и „Съжалявам, но не мога да те похваля за повишението както ми се иска, защото детето плаче!“, са само част от прехвърчащите реплики на разочарование между приятелите от двете страни на семейната барикада.  

Ето няколко съвета, които биха осуетили бързото изгаряне на мостовете с важните за вас хора, които все още не са станали родители.

Приятелите ще трябва да се адаптират в новия ви свят

Най-трудният факт за преглъщане е, че родителите са отдадени изцяло на друго същество, или няколко такива, но все малки и безпомощни. Деца, които имат категорични нужди и график на обгрижването им.

Родителите не могат да напуснат дома си без дузина предварителни уговорки и със сигурност ако сте виждали току що проходило дете да заспива на бара, това е притеснително изключение.

Новите отговорности обаче не значат, че родителите не се интересуват от живота на несемейните си приятели. На тях им пука какво се случва с вас, повярвайте. И ако отношенията ви са имали стойност за вас, ще трябва да се съобразявате поне в началото с правилата в новия им свят.

Родителите трябва да тиктакат по строг график

Вместо да отказвате покани, защото събитието е твърде късно или неподходящо за деца, предложете на приятелите си алтернатива. При това, супер конкретна и неловко звучаща, например:

„Какво ще кажеш за разходка в квартала в неделя докато бебето спи между 14.15 и 15 ч? Или да дойдеш у дома, след като я изкъпя и сложа в леглото – тогава ще пием по чаша вино и ще си наваксаме?“.

Никога не е късно приятелите ви без деца да опознаят кафенетата с детски кът в квартала ви, или да преоткрият чара на брънч партитата през уикенда.

Доста от несемейните споделят, че родителите автоматично приемат, че те няма да паснат в пъзела на детски рожден ден, училищен мюзикъл или друго подобно събитие.

Понякога наистина искат да се спасят от такива приключения, но биха желали да ги попитате първо. Има и такива, които просто не обичат деца, и в това няма нищо лошо. Те ще отпаднат бързо от обкръжението ви.  

Продължава на страницата на Новите родители