Всички малко или много страдаме от комплекси и прекарваме голяма част от живота си в опити да ги преодолеем и забравим. Някои хора постигат по-големи успехи в това начинание, докато други, живеят живот очертан от  техните комплекси и страхове. За съжаление, не съществува магическа пръчка, която да премахне всички мисли и реакции, отговорни за нашето ниско самочувствие. За да се справим с тези комплекси, първо трябва да разберем по какъв начин ни влияят и какъв е техният първоизточник.

Базираме действията си на чуждото одобрение

Ако зад всяко нещо, което правим,  стои нуждата да спечелим одобрението на  другите, тогова никога няма да изпитаме истинско задоволство и удовлетворение от нашия живот . Хората не могат, а и не трябва да решават какво е най-добро за нас. Важно е сами да намерим пътя си и да се концентрираме върху това, което е наистина важно и значимо за нас, за да може да изградим едно по-добро и светло бъдеще.

Не се харесваме

Изграждането на една силно отрицателна самооценка, може да тласне човек по хлъзгавия път на себеомразата. Колкото повече не се харесвате, толкова по-силна ще стане ненавистта ви към самите вас. По тази начин, вие попадате в един омагьосан кръг на презрение, Вместо да се фокусирате върху отрицателните си черти, потърсете доброто, което всеки човек носи в себе си.

Никога не сме доволни

Истината е, че перфекционизмът не е нещо, към което трябва да се стремите , въпреки преобладаващото мнение. Търсенето на грешки е добра първа стъпка към самоусъвършенстването, но постоянното недоволство може да бъде крайно обезкуражаващо и натоварващо. Разберете, че понякога е нужно търпение, за да се справите с дадено препятствие и не забравяйте, че никой не е перфектен. Най-доброто нещо, което може да направите, е да приемете този факт и да се научите да живеете с недостатъците си.

Не поемаме рискове

Страхът е в основата на голяма част от човешките комплекси. Когато се страхуваме от провал, отхвърляне и неприятни чувства, отказваме да опитваме нови неща. Не се плашете от непознатото и от нещата, в които не сте особено добър. Все пак, за да достигнете върха, първо трябва да започнете от някъде. Не си позволяваме да бъдем свободни По някаква причина, да бъдеш истински свободен е нещо, което плаши „зрелите“ хора. Ние не обичаме нещата, които са извън наш контрол и не знаем как да се справим с несигурността. За нас е почти немислимо, да оставим нещата от живота просто да се случат, без наша намеса. Позволете си да бъдете свободни и приемете живота такъв, какъвто е.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com

Източник: Мениджър Нюз