Писателят Андрю Соломон е изградил своята кариера, разказвайки истории за трудностите, с които са се сблъсквали други хора.

Сега обаче той насочва вниманието към себе си, превежда ни към детство, изпълнено с борба, и ни запознава със смелите хора, които е срещал през годините.

В този прочувствен, стоплящ сърцето и на моменти доста забавен разказ, Соломон отправя своя силен призив: да намерим смисъла дори и в най-големите трудности, пред които животът ни изправя.

***

Като ученик на съдбата винаги съм се чудел как някои хора, когато се сблъскат с големи предизвикателства, сякаш черпят сила от тях. Не веднъж съм чувал онази известна мъдрост, че това е свързано с намирането на смисъл. Дълго време смятах, че смисълът е някъде там, някаква велика истина, която чака да бъде намерена. С времето обаче започнах да осъзнавам, че истината е без значение. Наричаме това "намиране на смисъл", но по-добре да го наричаме "изфабрикуване на смисъл."

Последната ми книга беше за това как семействата се справят с различните трудности. Една от майките, които интервюирах имаше две деца с тежки недъзи. "Хората винаги ни казват неща от рода на "Господ не дава повече, отколкото можеш да понесеш", но деца като нашите не са орисани за подарък. Те са подарък, защото това е, което ние сме избрали." - казваше тя...

Вижте цялата му лекция във видеото по-долу. Налични са субтитри на български.