Ако ви трудно да запомните името на някого, измислете си пиперлива шега с него. Това ви съветва науката. Изследвания доказват, ако имате слаба памет, може би просто трудно правите асоциации между нещата, които трябва да се запомнят, с неща, които умът ви попива без усилие.

Ед Кук, специалист по въпросите на паметта и автор на книгата "Remember, Remember: Learn the Stuff You Thought You Never Could" (Научете неща, които никога не сте си представяли, че можете) разкрива пред британския ежедневник "Дейли Мейл" някои ефективни техники за запаметяване на информация, така че да не се налага да се мъчите да си повтаряте отново и отново.

"Основното правило е следното: това, което ще ви грабне вниманието, докато си вървите по улицата, ще ви грабне вниманието и когато се мъчите да си спомните нещо", обяснява той.

Нещата, които най-често помним, често са свързани с по-емоционално натоварен момент. Спомените за травматичните моменти в живота ни обикновено са по-ярки от останалите, но в случая не е нужно емоциите да са негативни.

Вместо това, опитайте да измислите нещо нецензурно, когато се наложи да запомните някаква информация. Сексуалните мисли носят силен емоционален заряд, което прави асоциацията в паметта ви жива и трайна. Разбира се това е само една от възможностите - сексуалният елемент не е задължителен. Достатъчно е да ви хрумне нещо абсурдно и шокиращо.

При всички случаи имайте предвид, че колкото по-смела и фрапираща е мисълта, толкова по-вероятно е да заседне в ума ви.

Източник: Distractify