Някога се чувствах не на място с по-богатите си приятели, пише Лора Тонг в Tiny Buddha. Колкото и да си казвах, че с парите не можеш да си купиш щастие, се чувствах по-малоценна, защото струвах по-малко... финансово. И тогава се включих в надбягването. След 30-ата си година се впуснах след мечтата за пари. Пет изтощителни, изпълнени със стрес години на безпощадно преследване на печалби. През тези пет години, дори донякъде да бях успяла, осъзнах, че тъй наречените материални богатства ме ограбваха от щастието, здравето и пълноценните ми връзки.

Без представа накъде да поема, започнах да си записвам в дневник всички истински богатства в живота ми. За всяка година от живота ми като възрастен човек, записвах всяко преживяване, постижение, приключение, приятелство и всяко решение, което помня да съм правила.

Какво прозрение! Разбрах, че животът ми е бил изпълнен с богатство много преди да съм започнала да преследвам материалните блага. Разбира се, когато си зле с парите, е трудно да се съсредоточиш върху нещо отвъд справянето с най-основното. Когато едва си плащах наема и се молех да има намалена храна в супермаркета, това ми костваше много енергия. Но ми се ще да знаех тогава, в тогавашната ситуация, за богатствата, с които съм разполагала.

Това прозрение ми помогна да осъзная, че колкото и една част от мен да го е искала, аз никога няма да бъда материален човек. Просто не съм така устроена. По-скоро съм духовен човек. Вие също.

14 безкрайно ценни неща за богат живот:

1. Автентичност

Да бъдеш винаги верен на себе си и в мир със себе си е най-голямото богатство в живота. Всяка сутрин кажете на отражението си, че ще си направите най-голямата услуга – да бъдете себе си. Това ме прави по-щастлива, независимо от личната ми финансова ситуация или липса на „статус“. Започнете изброяването на богатствата в живота си, като заявите автентичния, духовно богат човек, който наистина сте.

2. Приемане

Преодолейте естественото си желание за контрол над неконтролируемото в живота и заместете борбата с приемане и мир. Всеки път, когато се уловите да желаете да промените неизменяемото, запишете го в дневника си и кажете „Всичко е наред. Приемам го така, както е.“

3. Любознателност

Детското удивление още е в нас. Вечното търсене и експериментиране е знак за богат ум. Най-приятните дни винаги са белязани от откритие, научаване на нещо ново, независимо колко малко. Запалете отново искрата и вълнението за живота, като четете различни книги, учите за различни култури, и се задълбочавате в нещата, които ви интересуват. Записвайте тези открития в дневника на истинските си богатства.

4. Креативност

Да създадеш нещо от нищо е смел акт, който внася ценно постижение във всекидневния практичен живот. Нека себеизразяването тържествува във вашия дневник – започнете книгата, нарисувайе картината, или скицирайте идеята, която ви е хрумнала.

5. Прошка

Освобождаването от гнева и обидата дава невероятен душевен покой – безценна свобода. Актът на прошката е свидетелство за вътрешна сила.

Напишете в дневника си и кажете „Прощавам ти, [име]“. Не се тревожете, ако не го чувствате. И това ще се случи, когато му дойде времето.