Като цяло доста хора имат навика да използват междуметия от типа на „ъм“ и „ъъ“, както и паразитни думички и словосъчетания като „и така“, за да запълнят празнината в своята реч.

Средно изричаме по 2-3 подобни пълнежи на всеки 100 думи.

В умерени количества могат да бъдат полезни. Прекомерната им употреба обаче, особено в професионална среда, е крайно неуместна. Кара ни да изглеждаме непрофесионално.

Как да разберем колко точно използваме?

Методът на ръкопляскането

Открийте колко думи за пълнеж използвате с метода на ръкопляскането. Помолете някой ваш близък да пляска всеки път, когато кажете „ъм“ или нещо подобно. В началото може и да ви се стори странно, но веднъж щом свикнете, ще можете лесно да преброите колко точно пълнежа ползвате в ежедневните си разговори.

Методът на самозаписването

Неудобно ви е да помолите ваш познат да пляска? Направете си видео запис, докато говорите, след което го прегледайте и вижте дали речта ви е последователна.

Как да се отървем от тях?

В повечето случаи хората прибягват до подобни пълнежи, за да дадат още мъничко време на своите мисли. Вместо „ъм“ обаче, опитайте се просто да направите кратка пауза.

„Въпрос на тренинг е да започнете да толерирате по-дългите паузи и да се убедите, че няма да изгубите уважението или вниманието на хората“, коментира Паула Статмън, която обучава хората на тънкостите на изнасянето на реч.

Важно е и да контролираме нивото си на тревожност, докато говорим. Много хора използват междуметия и паразитни думи, когато изнасят публични речи, за да прикрият притеснеността си. В такива моменти се опитайте да се фокусирате върху това как словото ви ще помогне на публиката, а не как хората ще ви възприемат.

И не забравяйте – съвършенството идва с практиката.

Източник: Мениджър Нюз