Преди да започнете процеса е добре да поставите етикет на виното, на който да отбележите кога ще бъде зряло и най-добро за консумация. Можете просто да окачите етикетче върху гърлото, ако не искате да драскате по стъклото или етикета. 

Ако вече имате практиката да оставяте виното да отлежава или отваряте бутилки от по-стари реколти, ще трябва да се сдобиете с декантер (гарафа), за да се освободите от утайки и наслагвания, които може да са се натрупали с времето, особено в по-старото порто или бордо.

Намерете помещение с оптимални условия

Има различни фактори, които трябва да имате предвид, когато съхранявате вино. Първо трябва да намерите помещение с правилната температура. То трябва да бъде хладно, обикновено от порядъка на 13 C и бутилките трябва да се държат далеч от слънчева светлина. Идеалната влажност варира между 50 и 80 процента.

Ако виното се съхранява при прекалено висока температура, вкусът му ще се промени и то няма да издържи толкова дълго. От друга страна, прекалено студеният и сух въздух ще изсуши тапата, което позволява в бутилката да навлезе въздух. Ако влагата е твърде много, виното може дори да мухляса.

Тъй като е най-добре да държите бутилките легнали, трябва да се уверите, че в избраното от вас място има как да се застопорят в това състояние. Обикновеният стелаж за вино най-често върши работа и позволява лесен достъп до бутилките. Ако целите по-дългосрочно съхранение, можете да се ориентирате към система от рафтове, която е проектирана специално, за да поддържа тежестта на множество бутилки за периоди от по 20 години, в зависимост от сортовете.

Източник: Life Hack