Не всеки може да си позволи лукса да има изба или специален винен хладилник. Но винаги можете да предприемете няколко стъпки, които ще ви помогнат да съхранявате правилно бутилките с еликсира на боговете.

Неотворените бутилки се съхраняват легнали

Първият съвет за начинаещите винари е да държат бутилките легнали, а не изправени. Това позволява на виното да контактува с корковата тапа. Ако коркът се изсуши твърде много, тапата ще излезе по-трудно и междувременно може да се повреди. Ако това се случи незабелязано, въздухът и прахът бързо ще развалят виното.

Пенливите вина могат да се държат изправени, защото вътрешното налягане задържа достатъчно влага в тапата. 

Отлежаване

Ако планирате да държите виното достатъчно дълго, за да го оставите да остарее, и ако не разполагате с изба или мазе с подходящите условия, най-добре е да инвестирате в професионален уред за съхранение на вино. Освен това трябва да определите предварително колко време трябва да отлежава виното, за да достигне оптималния си вкус и аромат.

По-евтините вина не са предназначени да отлежават, но по-скъпите версии могат да изискват минимално време за отлежаване преди отваряне. Например портото може да не достигне пълната си зрялост преди 10 години, но за мерлото са достатъчни и две. Освен това не всяко вино може да отлежава безкрайно – не трябва да надвишавате определен максимум от време, за да се насладите на виното тогава, когато е най-добро.