Колко често професионалистите следват собствените си съвети?
Психолози и психотерапевти разкриха пред Huffpost своята „програма бодрост“, която прилагат всяка сутрин.
Съветваме ви да разгледате по-детайлно техните хитрини. Те ще са от полза през есента – сезонът на тъгата, особено за тези, които се будят депресирани или тревожни.

Водете дневник
Джак Турбан, научен сътрудник в катедрата по детска и юношеска психиатрия към Медицинския факултет на Станфордския университет, започва деня си, като записва всички планове в дневник. Така контролира и намалява тревожността си.

„Първо записвам задачите си за деня. Това незабавно премахва притесненията, че ще забравя нещо или че времето няма да ми стигне. След това записвам мантрата за деня, кратка позитивна фраза, която ще си повтарям през целия ден. Накрая добавям няколко изречения, за какво съм благодарен на предстоящия ден", разказва той.

Ежедневното водене на дневник е удобно, защото ви дава чувство на увереност и премахва притесненията за непредсказуемостта на живота. Не е необходимо да правите всичко, което прави този психолог. Може просто да се ограничите до списък със задачи или мисли за новия ден.

Разходете се поне 10 минути навън
„Когато се събудя сутрин, обикновено вземам кучето си и излизам на разходка. Вървим около 10-15 минути, което е достатъчно, за да започнем деня с активност и в добър тонус“, казва Джесика Голд, асистент по психиатрия в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон.

Дори кратко време, прекарано на открито, може незабавно да успокои и повдигне настроението ви. Това отдавна е доказано от учените.

Фокусирайте се върху настоящия момент
„Когато се събудя стресиран, първото нещо, което правя, е да се насладя на началото на сутринта, без да мисля за работа и задачи. Фокусирам се върху усещанията, които изпитвам от сутрешното кафе, от миризмата до вкуса и топлината на чашата в ръцете ми. Понякога слушам паралелно успокояваща музика“, разказва Неха Чаудхари, детски психиатър в Масачузетската многопрофилна болница.

Дори 5-10 минути спокойствие и фокусиране върху усещанията, (без да кроите планове и без да мислите), могат да ви заредят с настроение.

Продължава на страницата на Новите родители