През бременността настроението на жените е променливо – ту без причина се смеят до сълзи, ту избухват в пристъп на тъга. В същото време учените не са напълно сигурни какво точно причинява пристъпите на гняв и сълзи.
„Хормоните със сигурност играят голяма роля, но няма убедителни медицински доказателства по тази тема“, казва Лори Алтшулер, доктор по медицина, директор на програмата за изследване на разстройствата на настроението.
Най-вероятно за рязките промени в настроението роля има и натрупаната умора и напрежението в очакване на щастливото събитие.

„В ранните месеци на бременността някои жени имат гадене, повръщане, слабост, чувствителност на гърдите и ужасен страх, че нещо може да се обърка“, казва Кларк Гилеспи, автор на Your Pregnancy Month by Month.
„С течение на времето може да се добави безсъние, усещане за притискане на червата и пикочния мехур, топли вълни – всичко това допринася за раздразнителността“, добавя той.

Как жената да се справи с това състояние, ако раждането е още далеч. Предлагаме ви няколко начина. Може да пробвете.
Как да се справим с гнева 

1. Отдалечете се „физически” от ситуацията

Избягвайте разговори, които карат кръвта ви да кипи.
Може да предупредите близките си, че сте прекалено чувствителна и не желаете да говорите на определени теми.
Ако се окажете в центъра на събитията, просто излезте, напуснете мястото. Прекарайте известно време сами, за да си дадете време да се успокоите.

2. Бъдете активни

Плуване, тенис, ходене - всяка спортна активност може да балансира настроението ви и да премахне физическия дискомфорт.

3. Запишете вашите мисли

Първо, докато пишете, ще успеете да се успокоите и да погледнете ситуацията от различен ъгъл. Второ – ще се заредите с положителна енергия – дори ако всичко, което правите, е да пишете писма на близките си и да им обяснявате колко много ви дразнят.

4. Правете почивки

Няма значение дали ще си осигурети цял почивен ден или няколко часа без деца и семейство. Разходете се, гледайте филм, направете си маникюра – всичко, което ще ви достави положителни емоции.

Продължава на страницата на Новите родители