Ново изследване разкри, че изпълняването на простички действия може да ви отърси от стари идеи и да направи мисленето ви по-гъвкаво. 

Екип от психолози от университета в Торонто смята, че измиването на ръцете е достатъчно, за да ви накара да загърбите старите цели и да започнете преследването на нови. За целта на проучването участниците са били “заредени” с определена цел, което ефективно е представлявало подсъзнателното активиране на цел в ума на участника.

Резултатите показали, че когато в последствие хората измивали ръцете си, те забравяли за тази подсъзнателно действаща цел. “При хората, които са били заредени със здравословна цел, например, измиването на ръцете е отслабило тенденцията да се държат по здравословен начин – при тях бе по-вероятно да изберат шоколадово блокче за ядене вместо здравословна пълнозърнеста закуска,” обяснява водещата авторка на изследванеето, г-жа Пинг Донг.

Други изследвания преди това бяха показали, че физическото измиване може да помогне на човек да преодолее чувството си за вина от прието като неморално поведение. По подобен начин, изчистването на тялото действа така, сякаш помага да се изчисти и ума на човека.

Г-жа Донг обръща внимание, че все пак изследването само е тествало краткотрайните ефекти от физическото почистване върху преследването и постигането на целите и за момента не е извършено изследване, което да проучи тези ефекти в дългосрочна перспектива или върху много по-голям брой от участници, което би придобило статистическа значимост на резултатите. 

Източник: Psy Blog