Почти всеки родител си мечтае да има талантливо дете. Разликата е, че някои си го признават открито и съвсем откровено тласкат малчугана в тази посока, а други изчакват да видят дали той сам няма да прояви интерес и може би пропускат важен етап в неговото развитие.

Как да разберете, че детето ви има талант в музиката например? Има ли някакви знаци, по които да разпознаете, че природата го е надарила в музикално отношение и по какъв начин да го подкрепите?

Да, то може и да не стане музикант след време, но при условие, че има вродени данни, би било добре да му дадете шанс да ги развие. В най-лошия случай ще му осигурите една много добра музикална култура, която е огромен плюс и за развитието му като личност. Ето 6 особености, които ще ви помогнат да откриете природно надареното дете.

1. Детето си тананика вече чути мелодии

Музикално надарените деца често пеят мелодии, които са чували някъде преди. Техните мозъци изглеждат особено подходящи за усвояване и запомняне на музикална информация, а самите малчугани изпитват голямо удоволствие да я пресъздават по желание.

Известни виртуозни музиканти признават, че като деца също са си тананикали често песни, които са чували или са се опитвали да ги пресъздадат на пиано или друг инструмент, който в този момент се е намирал в дома им. Това е и един от най-сериозните показатели за вроден музикален талант.

2. Детето веднага забелязва, ако даден инструмент не е настроен

Ако малчуганът веднага забележи, че даден инструмент не е настроен или пък в мелодията е изсвирен грешен тон, това може би показва вроден музикален талант и чувствителен слух.

Родителите на талантливи музиканти често си спомнят, че подобни реакции са имали техните деца при първите си съприкосновения с музиката. Нещо, което може да звучи напълно нормално за вашите уши, ще звучи много различно за музикално надареното дете.

Това е пример за повишена чувствителност към звука, която може да прояви само човек с над среден музикален талант. Тези деца най-вероятно имат това, което музикантите наричат „абсолютен слух“, тоест притежават способност да идентифицират правилно всяка нота, веднага щом я чуят.

3. Детето ви прекарва много време в свирене на музикален инструмент

За музикално надарените деца музикалният инструмент може да бъде като магнит. Те извличат безкрайно удоволствие от изпробването на различни звуци, експериментират, опитват прости мелодии по слух и често прекарват часове в това, без изобщо да загубят интерес.

В много случаи дори могат да пресъздадат много точно музикално произведение на инструмента, след като са го чули преди това. Това е много силен знак за музикален талант. Ако детето ви прави това, започнете да отделяте бюджет за уроци по музика!

Продължава на страницата на Новите родители