Манипулациите са характерни за света, в който живеем. Някои индивиди си служат с власт, медии и връзки, за да манипулират другите. В действителност всеки ден се натъкваме на тази форма на емоционално изнудване. Манипулаторите използват определени начини на поведение, за да влияят върху чуждите мисли, чувства и действия. Жертвите невинаги могат да ги разкрият и мнозина налапват въдицата, като позволяват на манипулаторите да им се размине. Тук ще ви запознаем с тактиките, характерни за майсторите на манипулациите, благодарение на които да ги разобличите.

1. Залъгват ви с ласкателства

Манипулаторите обикновено са наясно, че преди да яхнеш коня, трябва да го погалиш. Отначало се държат с вас прекрасно – ласкаят ви и се опитват да ви покажат, че общуването с вас им доставя истинско удоволствие. Това е първата крачка. После нещата започват да се променят. След като манипулаторът ви е убедил какъв невероятен човек е, той се опитва да ви омае с чара си. Изплита около вас мрежа от ласкателства, така че да виждате всичко, което прави, през розови очила. И дори понякога да се усъмните, манипулаторът винаги ще намери начин да ви напомни, че не може да мислите лошо за човек, който е толкова фантастичен.

2. Самообявяват се за съдници на живота ви

Без изобщо да ви познава, манипулаторът изведнъж се превръща във ваш „духовен водач“. Той е особено добър в това да казва на другите как да живеят живота си, макар самият той изобщо да не живее по начина, който проповядва. Дава ви съвети и цитира философски сентенции. Нарежда ви какво да правите стъпка по стъпка. Ако не го послушате, ви упреква, че сами сте си виновни, задето сте се провалили, като не сте спазвали съветите, които ви е давал толкова великодушно. Истинският приятел никога не ви казва какво да правите, а ви помага сами да намерите решение, при това напълно безкористно. Хората, които ви обичат, искат да сте свободни, а не зависими.

3. Те са изкусни оратори и често сменят темата

Майсторите на манипулациите отлично владеят изкуството на езика. Използват цветисти и високопарни фрази и винаги разполагат с изненадващ и хитър аргумент, дори да е построен върху лъжи. Например когато искат да ви направят смешни в очите на околните, те казват: „В този костюм приличаш на пингвин“. Ако се обидите, допълват: „Извинявай, не знаех, че си толкова чувствителен“. За тях ситуацията винаги е печеливша. Те са майстори да изкарват другите идиоти.  Ако се конфронтирате с тях, най-вероятно няма да ви отговорят, а ще отклонят разговора. Преди да се усетите, ще започнат да говорят за неща, които нямат нищо общо с първоначалната тема.

4. Най-добрата защита е нападението

Класически пример е мъжът, заловен от съпругата си в изневяра. Когато жената размаха обвинително хотелската сметка, която е намерила в джоба на панталона му, той се вбесява и започва да й крещи, задето го шпионира и се рови във вещите му. Изнася дълга лекция за необходимостта от доверие в една връзка и за това колко е важно да се зачита личното пространство на другия. Накрая съпругата се чувства виновна, че е била толкова „контролираща“ и дори го моли за прошка.