Кой не обича комплиментите? Дори да не умеем да ги приемаме и да се смущаваме, когато някой се възхищава от външния ни вид или добре свършената работа, все пак се надяваме, че околните ще забележат нашите старания и ще кажат: „Браво! Никой друг не може така!”.

В търсене на одобрение обаче често налитаме на ласкателството – тази жалка пародия на истински комплимент. Нека видим как да различаваме едното от другото и да не се „връзваме” на хора, които търсят лична изгода от общуването с вас.

Представете си например, че сте си купили красиви нови обувки и сте отишли с тях на работа. Колегите един след друг забелязват новата придобивка и ви правят комплименти: „Страхотни са! Откъде ги взе? Много ти отиват!”. Чувствате се красиви и дори не ви минава през ума, че някой от околните е неискрен и само се опитва да ви замъти ума.

Всичко обаче се променя, когато отидете на работа със старите си износени маратонки, които сте купили още преди Потопа, и те изведнъж стават предмет на възхищение от момичето от съседния отдел. Искрено недоумявате какво хубаво е намерила тя в тези развалини. А после разбирате – тази жена иска нещо от вас.

По правило, това „нещо” не остава скрито дълго време и още след третия комплимент чувате: „А, между другото, дали не би могла да ми разпечаташ няколко документа на твоя принтер? Ще ти ги пратя на пощата.” После се оказва, че „няколкото” документа са всъщност няколкостотин страници, които печатате цял час. Става ви гадно – усещате, че са се възползвали от вас. И си е точно така – на колегата изобщо не й пука с какво сте били облечени този ден. Тя щеше да намери лъстиви думи дори да стояхте боса пред нея, омотана в стар чаршаф.

Такива комплименти са способ да ви размекнат, за да получи някой услуга от вас, а не за да ви накарат да се почувствате истински добре. Най-обидното е, че още от началото сте усетили, че в тези красиви думи няма и капка искреност – и въпреки това сте се оставили на манипулатора.

Такива ситуации са нещо обичайно. Ласкателството и похвалата вървят ръка за ръка и понякога не е лесно да отличим едното от другото – все пак не всички комплименти се отнасят за стари и нови обувки.

Разликите

А сега да видим какви са знаците, за които трябва да сме нащрек, когато искаме да отличим искрения човек от манипулативния ласкател.

1. Не просто така. Ако някой ви ласкае, след приятните думи често следва молба: „Толкова си добър, толкова си умен, дай ми назаем няколко лева до вторник!”. Комплиментът, напротив, е чисто желание да ви се каже нещо приятно и да се покаже уважение към заслугите ви.

2. По същество. Искреният комплимент по правило е кратък и съдържателен. Лесен е за разбиране и изразява една-две мисли, не повече. Ласкателството е витиевато, поднесено с прекален ентусиазъм, преиграно.

3. Както си е. Комплиментът никога не противоречи на истината. Ако сте се постарали върху нещо, няма да се учудите, че му се възхищават. Ако обаче не сте спали цяла нощ и сте отишли некъпани на работа, замислете се, ако чуете от някого: „Толкова си свежа днес, сякаш идваш от курорт!”.

4. Изписано е на лицето. Психолозите твърдят, че ласкателят може да бъде разпознат дори без да слушаме какво ни говори. Такива хора обикновено се усмихват неестествено или прекалено широко. Поведението им напомня театрална постановка. Хората, които ви хвалят искрено, не се кълчат като лоши актьори от селско читалище, гледат ви в очите и не се вълнуват особено.

5. Без преувеличения. Ласкателството е преувеличена действителност. Разбира се, никой не спори, че сте красиви, щедри и умни, но ако някой ви казва, че сте най-красивите, че от вас по-умен е само Айнщайн,а на щедростта и добротата ви може да завиди и майка Тереза – не се и съмнявайте. Ласкаят ви и ви манипулират най-брутално. Комплиментът никога не е толкова раздут.

Има една поговорка – „Ласкателството е похвала, след която ти се иска да се измиеш”. Точно така е – разбирате, че ви казват нещо приятно, но не можете да се насладите на комплимента. В стомаха ви се заражда противното чувство, че ви използват. Това никога не може да стане, когато срещу вас стои искрен човек.

По материали от Kleo.ru