Още от най-ранна възраст човек започва да гради характера си, да развива способностите и интелекта си, да си създава определени нагласи и убеждения за света. Накратко – изгражда се като личност и заедно с това си оформя определен имидж в обществото или средата, в която се движи.

Този образ се налага и става наша характеристика – като втора природа, която оказва силно влияние върху всички сфери на живота ни – в работата, в любовните връзки, постигането на успех.

Качествата на личността се създават в резултат на наши преживявания, под влияние на средата, възпитанието и самовъзпитанието. Но макар да изглеждат устойчиви, те не са постоянна величина и могат да се променят.

Има много начини за промяна и създаване на по-успешен образ, за развиване на силните черти от характера, за развиване на самоувереност и по-добро самочувствие, на воля и вяра в себе си.

По пътя на промяната обаче, освен нашите стари убеждения, нагласи и бариери, има още нещо, което сякаш ни дърпа назад и с което трябва да се справим – това е начинът, по който все още ни възприемат и определят другите.

Разбира се, в основата на начина, по който ни възприемат другите стои начинът, по който се възприемаме самите ние.

Но макар да знаем, че не мнението на другите е определящо, а това, което ние смятаме за себе си, когато новият ни образ е още твърде крехък и все още не се чувстваме достатъчно уверени, представата на хората за нас или нашият стар имидж може да се окаже сериозно изпитание. Някои хора започват да избягват старата среда, защото там се чувстват некомфортно, не могат да се отпуснат и да бъдат себе си, не могат да се държат както искат и както се чувстват добре. 

Ако не сте доволни от образа, който околните са си изградили за вас, може би сте си задавали въпроса:

Какво можем да направим, за да променим начина, по който ни възприемат и по който се държат към нас? Как може да си изградим нов, по-успешен имидж?

Как начинът, по който ни възприемат другите да не ни влияе отрицателно и да не ни откаже от стремежа към промяна.

Ето някои основни неща, които ще ви помогнат да преодолеете това препятствие:

Помнете, че трябва да насочите усилията си не към това да накарате другите да променят представата си за вас, а към това вие самите да промените представата за себе си.

Ако си поставите за цел да въздействате върху другите, за да ви приемат по различен начин, ще трябва непрекъснато да се състезавате и доказвате. Не се опитвайте с някакви заучени трикове и манипулации да ги накарате да ви харесват и да си съставят мнение за вас, каквото бихте искали.

Истината е че не може да контролирате мнението на хората за вас. Единственото, върху което имате контрол, е вашето отношение към себе си и вярата ви във вас.