Чаят, приготвен по стари рецепти помага за поддържане на защитните сили на тялото. Той е вкусна и ефективна профилактика на настинката! 
Нашите предци са били по-внимателни към природата и са знаели как да използват нейните дарове в полза на здравето. През студения сезон във всяка къща на печката е врял чайник с чай. Топлата напитка с билки и други лечебни растения предпазвала от болести, а при настинка, помагала за по-бързо оздравяване. 
Някои от рецепти на нашите баба са доказали своята ефективност и се прилагат и днес.
 Да си ги припомним.

Ошаф
До 17 век, преди да се появи чаят по нашите земи, хората са приготвяли отвари от билки, плодове и листа, които са събирали през лятото, изсушавали са ги и са ги съхранявали до следващия сезон. Сушените плодове и билки запазват аромата, вкуса и много полезни вещества, дори капризния витамин С, който бързо се разлага при нагряване.
Те са богати на витамини А и В, калий, желязо, фосфор, магнезий. И най-важното е, че децата пият тази напитка с удоволствие, като в същото време „бетонират“ имунитета си.
Отварата може да се дава дори на бебета и малки деца, след въвеждане на допълващи плодови храни. Все пак преди това е добре да се консултирате с педиатър.

Начин на приготвяне: 200 г сушени плодове на вкус (обикновено за детска рецепта се вземат ябълки, диви круши, череши, сини сливи), се измиват, слагат се в тенджера, заливат се с 2 литра студена вода и се слагат на котлона. След като заврат, се добавят наситнени резени прясна ябълка или круша, 1 супена лъжица мед.
Вари се още 3 минути, след което се сваля от котлона и оставя да се задуши за няколко часа.

Отвара от шипки
Популярно средство против настинка от стари времена има уникален състав. На първо място, отварата съдържа витамин С, който в шипките е повече, отколкото в лимона или касиса.
Напитката също така съдържа много калий, магнезий, желязо, танини и аскорбинова киселина.
Витаминният коктейл предпазва детския организъм от вируси и подобрява апетита. Отварата от шипки не трябва да се дава на деца под една година

Начин на приготвяне: Една шепа сушени шипки се заливат с 1/2 литър вряща вода, кипват се за 10 минути и се оставят да се запарят за един час. След това се прецежда и се дава топла на детето.

Най-популярните пресни сокове, подходящи за деца:

- От ябълка и круша. Считат се за хипоалергични и се препоръчва за деца под тригодишна възраст.

- Сок от праскови - богат на витамин А, калий и пектинови фибри. Препоръчва се в периода на интензивен растеж и след инфекциозни заболявания.

Продължава на страницата на Новите родители