За да се справим с праха вкъщи, е необходимо да следваме някои прости правила.

Ето какви са те и как да ги спазвате най-добре.

На първо място са подовете, които задължително почистваме ежедневно. Най-добре е да няма излишни неща на пода, защото това затруднява почистването и го прави много трудоемко и досадно.

Преди да приберете обувките, задължително ги почистете. Те внасят много прах и различни отпадъци в дома Ви. Обувките можете да съхранявате с отделен шкаф в кутии или специални торбички за целта. Така ще ограничите праха в шкафа за обувки.

Дрехите също са източник на прах и влакна. Затова е добре да прибирате в калъфи дрехите, които не обличате често, както и дрехите, подходящи за друг сезон.

Подът в гардероба също трябва да бъде идеално чист. За целта не поставяйте излишни неща там, за да можете лесно и бързо да го почиствате. В гардероба се събира много прах и влакънца от дрехите.

Друг важен елемент е смяната на спалното бельо. Там се събират частици от кожата ни, прах и влакна. Добре е всеки ден да изтупвате чаршафите и завивките. Отделете специално внимание на одеалата и възглавниците, защото те задължат най-много прах и влакна. В тази връзка е желателно да сменяте спалното си бельо всяка седмица. Когато сменяте чаршафите, не ги изтърсвайте върху леглото, а ги загънете и изтупайте през прозореца. След това поставете в пералнята. Така ще ограничите количествато прах, което ще остане в леглото Ви.

Когато бършете прах в дома ви, винаги използвайте влажна кърпа. Сухата кърпа само разнася праха, не го поема и той се връща обратно на мястото си. В допълнение, вие поглъщате част от него, докато бършете със суха кърпа. Използвайте препарати, които са щадящи за кожата ви и не нанасят вреди на здравето ви.

Диваните обикновено имат възглавници, върху които седите, както и малки декоративни възглавнички. И двата вида възглавници задържат прах и различни влакна от дрехите ви. Също така различните тапицерии също отделят влакна и когато сядате, ги разпръсквате из въздуха. Затова редовно изтупвайте и тези възглавници, както и не пропускайте поне веднъж в месеца да ги почиствате с подходящ уред, които ги пере. По-лесно и удобно за вас ще бъде ако диваните имат отделна калъфка, която да сваляте е перете.

Килимите и пътеките са още едно място, което задържа множество прах, мръсотия, влакна, малки частици. Редовното тупане на килимите и прането им е досадна, но много важна процедура. Това е важно за вашето здраве, както и на децата ви.

Ежедневното пускане на прахосмукачка, особено в дом с малки деца е задължително. Това ще ви предпази и от развитие на различни алергии.

Когато чистите с прахосмукачка винаги отваряйте прозореца, защото този метод на почистване вдига много прах. Съвременните прахосмукачки с водни резервоари ограничават праха във въздуха, но все пак е добре помещението да не бъде със затворени прозорци, докато го почиствате. Освен голяма четка накрайник на прахосмукачката, е добре да използвате и малките накрайници, които улесняват достъпа до ъглите и трудно достъпните места. Така ще предотвратите възможността да остава прах в дома ви.

Одеялата, възглавниците и завесите перете на 60 градуса, за да се справите с акарите. Същото се отнася и за плюшените играчки.

Когато бършете прах, винаги започвайте първо от най-високите повърхности и приключете с най-ниските повърхности.

Бършете прах винаги след като сте приключили с прахосмукачката. В противен случай ще остане прах по равните повърхности в дома ви.

Ако живеете на по-оживена улица, то задължително прахът в дома ви ще бъде повече. Това налага и по-честото почистване на дома.

Ако поддържате по-висока влажност на въздуха в дома ви, то прахът ще бъде много по-малко.