Депресията е страшна и мъчителна не само за боледуващия от нея, но и за неговите най-близки. Трудно е да помогнеш на човек, който в много случаи не осъзнава, че има нужда от помощ, особено ако той се държи раздразнително, апатично и най-вече, ако започва да проявява самоубийствени склонности. Първата, трудна, но необходима крачка е да го насочите към адекватна професионална помощ – това е най-сигурният начин да сложите край на болката и да ускорите връщането на човека, когато сте познавали някога. Човек с депресия, който обикновено се пита дали изобщо ще може да изкара деня, рядко има силата да предприеме тази стъпка сам.
Депресията е разпространено заболяване, затова много хора могат да ви предложат своя опит и подкрепа. Започнете сами да се образовате за симптомите и признаците, спецификите на възрастта и пола и различните възможности за лечение. Консултирайте се и с личния лекар, за да получите професионален съвет. 

Първи стъпки и лечение

  • Ако има самоубийствени склонности, потърсете помощ незабавно. Не отлагайте нито минута. Помогнете на вашия близък да разбере, че страда от заболяване, което може да се лекува.
  • Ако човекът, който има нужда от помощ, не проявява самоубийствени склонности, бъдете търпеливи и подкрепящи, нека разбере, че сте насреща, когато е готов за следващата стъпка. 
  • Изберете лекар и уговорете час вместо него.
  • Отидете с него. 
  • Следете дали се придържа към лечението. 

Никога не пренебрегвайте нито една дума или намек за самоубийство. Ако сте установили, че ваш близък е в депресия, говорете с него и се постарайте да разберете дали някога е изпитвал желание да си причини нещо лошо. Изследвания са доказали, че въпросите относно опасността от самоубийство по никакъв начин не окуражават опитите за извършването му.

По време на лечението и след него

  • Проявявайте подкрепа и разбиране. 
  • Окуражавайте всяка малка стъпка. 
  • Разговаряйте, и най-вече слушайте. 
  • Недейте да пренебрегвате чувствата на вашия близък човек,
  • Недейте да съдите или да се държите така, сякаш „знаете“ как се чувства. Не знаете. 

Тъй като депресията често кара хората да се чувстват изтощени и безпомощни, те имат нужда от околните, за да се справят дори с най-елементарни житейски предизвикателства. Възстановяването не става за една нощ, но в крайна сметка, при подходящо лечение, 85 до 90% от пациентите се възстановяват напълно. Не забравяйте това и не спирайте да уверявате човека до вас, че с времето ще започне да се чувства по-добре. 

Помогнете му да преоткрие радостатите на живота… постепенно
- предложете развлечение и компания (например, да излезете заедно на разходка, на кино, да се видите с общи приятели)
- окуражавайте го да се занимава с нещата, които по-рано са му доставяли удоволствие
- ако отказва поканите ви (което ще се случва), бъдете внимателно настойчиви, но не притискайте човека с депресия да прави твърде много неща още в началото на лечението. 

Източник: PsychCentral