Как да поддържаме естествения баланс на хормоните

14 ноември 2016 г., 19:05
5965

Снимка: suravid / Shutterstock

Силният стрес и неправилното хранене могат да причинят хаос в крехкия хормонален баланс при жените. Дори и здравите жени, които се хранят здравословно, понякога страдат от хормонален дисбаланс.

Симптомите на хормонален дисбаланс включват предменструален синдром, остеопороза, наддаване на тегло, намалено либидо, алергии, уринарни инфекции, възпаления на кожата, умора, напрежение, задържане на вода, косопад и дори депресия. Добрият хормонален баланс помага за поддържане на теглото и редовния цикъл и намалява умората.

Избягвайте стреса

Проучванията показват, че жени, които ежедневно се занимават с медитация или йога, по-рядко страдат от хормонални нарушения, Почивката също е важна. Много жени водят толкова напрегнат живот, че организмът им няма време да се възстанови. Това нарушава естествения цикъл на хормоните. Опитайте се да отделяте по малко време за почивка и релаксация през целия ден.

Спете достатъчно

Когато спим, организмът ни се възстановява от дисбалансите, които може да сме му причинили през ден. Недостатъчният сън води до хормонални нарушения, затова опитайте се да спите поне по 8 часа всяка нощ.

Хранете се здравословно

Яжте повече свежи, екологично чисти плодове и зеленчуци, както и сурови ядки и семена. Храни като обработените въглехидрати, пърженото, безалкохолните напитки, растителните мазнини, брашното и соевите продукти, могат да доведат до хормонални нарушения. Избягвайте неорганични продукти, които могат да включват хормони на растежа, стероиди и антибиотици – те предизвикват истински хаос сред хормоните.

Приемайте повече омега-3 мастни киселини

Тези киселини помагат за поддържането на клетъчните мембрани и позволяват на хормоните да се прикрепват към клетките по-лесно.Омега-3 мастните киселини помагат за поддържането на рецепторите на клетките, към които се подкрепят хормоните. Яжте повече храни, съдържащи омега-3 мастни киселини или приемайте по 500мг органично масло от коноп, ленено масло или зехтин.

Избягвайте кофеина

Доказано е, че стимуланти като кофеина карат жлезата, отделяща адреналин, да секретира твърде много хормони.

Правете физически упражнения

Правете поне по 30 минути упражнения три пъти в седмицата. Създайте си режим и се придържайте към него.

Разхождайте се на слънце

Слънчевите лъчи помагат за стабилизирането на хормоните, дори и една кратка разходка няколко пъти седмично е достатъчна.

Приемайте растителни хранителни добавки

Маслото от вечерна иглика е богато на мастни киселини и помага при предменструален синдром. Женшен и ашваганда традиционно се използват в китайската и аюрведична медицина за балансиране на хормоните. Ашвагандата помага за по-доброто функциониране на рецепторите и улеснява прикрепването на хормоните към клетките. Женското биле помага за повишаване на нивата на прогестерон. Проучвания на родиолата показват, че подобрява дейността на щитовидната жлеза, укрепва имунната система и помага на организма да се пребори със стреса.

Приемайте висококачествени витамини и минерали

Витамините и минералите помагат за стабилизирането на хормоните. Изберете добавка, която съдържа витамин С, витамин Е, калций, магнезий и В-комплекс.
 

Източник: Organichno.com

Ключови думи:
Коментари