Децата трябва да спазват и уважават правилата, по това две мнения няма. Но как да ги научите на това? И кой модел на родителство е най-полезен именно от тази гледна точка: авторитарния на поколението на нашите баби и прабаби или необузданата вседопустимост на днешните млади майки и бащи?

„Да възпитаваш, означава да накараш някого да прави нещо, но без да го задушаваш. Обичта и укорът имат еднакво значение“, твърди Джовани Болеа, баща на съвременната детска невропсихиатрия.

Много често обаче е истинско предизвикателство да бъдете чути от детето. Нещо повече – то да спази правилата, които сте наложили.

В същото време децата се нуждаят от ясни и точни правила, съобразени с тяхната възраст. Наказанията и подкупите категорично не помагат. Всъщност те имат нужда от едно единствено нещо, за да започнат да се съобразяват - потвърждение на любовта ни.

Ето и няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да научите малките да уважават правилата сравнително лесно и без да изпадате в крайности.

Бъдете ясни и точни

„Детето е активна сила и има нужда от някаква регулация на поведението. Но всяко правило трябва да бъде съобразено с конкретната възраст. При 3-годишните например, правилата не бива да надвишават 5-6 и да са такива, които се отнасят до ежедневието им. А не 20, което би ги затруднило и вкарало в процес на инатене и отричане“, съветва Джулиана Франкини, психолог и психотерапевт.

Например – детето трябва да си ляга най-късно в 21 или 22 часа вечер или искате да си изяде супата за обяд, да поздравява по-възрастните любезно и да си прибира играчките в коша след игра. Всичко това трябва да бъде обяснено буквално, ясно и точно.

Разбира се, видът и броят на правилата, зададени от родителите, се променят по време на растежа. Но е важно да бъдат адекватни спрямо възрастта на малчугана.

И не забравяйте, че когато децата са малки, всичко се върти около играта. И 500 пъти да повторите нещо, детето няма ви чуе, ако не бъде казано по-правилния начин. Но пък, ако вкарате правилото в игра, ще успеете да го наложите много бързо, леко и приятно.

Също така е важно да бъдете добър модел на подражание. Няма как да накарате детето да си изяде супата, ако стоите прави до него и дъвчете сандвич, нали?

Продължава на страницата на Новите родители