Завързването на обувките е важна стъпка за децата, тъй като показва, че са постигнали определена независимост и зрялост, щом успяват да се справят с това.

Разбира се, първите опити ще бъдат неуспешни, забавни, разочароващи и може би леко изнервящи (особено рано сутрин, когато бързате за детската градина и работа). Но ако детето прояви желание, в никакъв случай не отлагайте и не го спирайте, защото това може да доведе до по-продължителен отказ във времето.

По принцип това умение следва да бъде научено в периода между 4 и 6 години, но понякога може да избързате или се забавите, ако детето прояви нетърпение или пък притеснение, усещайки, че все още не е готово. При всички случаи трябва да се съобразите с него, но пък може да му помогнете да се справи по-лесно чрез тези два успешни начина.

Помислете за подготовката

Можете да започнете обучението като игра, използвайки изрязани плоски обувки от картон, на които сте пробили дупки и прокарали връзки. За да улесните малките, може да използвате връзки в два различни цвята – така те по-ясно ще виждат и си представят тяхното движение през дупките. И после лесно ще могат да го повторят.

Първи начин на връзване

Кръстосайте връзките, така, че да образуват заешки ушички. След това кръстосайте двете уши, като ги поставите едно върху друго и пъхнете горното ухо в отвора в точката на пресичане.

Втори начин на връзване

Кръстосайте връзките като прекарате горната отдолу. След това дръпнете здраво двете и направете ухо с половината връзка, прекарвайки другата половина през ухото. На финала издърпайте отдолу.

Пробвайте и двата начина заедно с детето и сами вижте кой ще бъде по-лесен за него. В началото може да тренирате само върху картонените обувки, а когато то се почувства сигурно, опитайте и на истинските. Но направете това в спокойно време, а не когато сутрин бързате, за да не се налага да пришпорвате и стресирате малчугана.

Новите родители