Вие сте изтощена, объркана, тревожна и затрупана с очаквани и неочаквани посетители. Такава е тъжната реалност, когато се приберете с бебето от болницата. Разбира се, че сте развълнувана да станете за първи (или за втори, или за трети) път майка, но има редица неприятни преживявания, които идват веднага след като родите.

Съпругът ви вероятно усеща голяма част от тях също. Лесно е да забравите, че не сте единствената, която се чувства по този начин. Въпреки че е трудно да се тревожите за някого другиго, освен за себе си и бебето в този преходен момент, само няколко промени през идните дни и седмици могат да накарат и новия татко да почувства разликата.

Когато за пръв път донесохме бебето вкъщи, бяхме доста стресирани. В Питсбърг имаше люта зимна буря, тръбите бяха замръзнали, а бебето се появи 5 седмици по-рано, така че не бяхме подготвени.
Съпругът ми, който винаги е толкова организиран и обичлив, трябваше да се справя с всички откачени неща сам, докато аз се грижех за малкия човек… И все пак, имаше енергията да ми помага във възстановяването, да ме подкрепя емоционално и да се учи да бъде татко.

Той е като рок-звезда и никога не се оплака – дори, когато си смени работата и се преместихме доста по-далеч, а бебето беше само на 5 седмици. Което най-накрая ме накара да осъзная, че любовта и търпението, които ми даваше, трябваше да са двупосочни.
Ето няколко бързи начина да направите този преходен момент малко по-лесен също и за него:

- Включете го в решенията, които вземате за бебето. Дори дребни неща, като това да го оставите да избере дрешките, могат да означават много.

- Не критикувайте опитите му в родителството. Няма значение дали памперсът е сложен наобратно. Посмейте се заедно. Може би не го осъзнавате в момента, но един ден и двамата ще имате невероятни спомени от това преживяване.

- Доверете на таткото някои задължения, свързани с бебето. Надвийте желанието да бъдете с малкото всяка секунда. Сега, когато синът ни е малко по-голям, съпругът ми го къпе редовно. Започна да прави това, когато бебето стана на 9 месеца.

Мъжът ми пуска стара кънтри музика, която аз не мога да понасям, и двамата започват да пеят и да се плискат. Той не би заменил за нищо на света това време, което прекарват само двамата, а съм сигурна, че и малкото също.

Продължава на страницата на Новите родители